Een stroomhalsband geeft een elektrische schok wanneer het baasje de hond wil vermanen, of wanneer de hond zich buiten een bepaald terrein zoals een tuin zou wagen.
Volledig scherm
PREMIUM
Een stroomhalsband geeft een elektrische schok wanneer het baasje de hond wil vermanen, of wanneer de hond zich buiten een bepaald terrein zoals een tuin zou wagen. © rv

Jagers schieten verbod op stroomhalsband voor honden af

In een zestal Europese landen geldt een verbod op stroomhalsbanden voor honden. Die geven de hond een elektrische schok en worden gebruikt om ongewenst gedrag te berispen. Minister Ben Weyts (N-VA) legde in een aangepast decreet voor dierenwelzijn de basis voor een mogelijk verbod. Maar dat is niet naar de zin van de jagers. De Vlaamse jachtvereniging Hubertus trok naar het Grondwettelijk Hof om het mogelijke verbod aan te vechten. Zij vragen een uitzondering voor jachthonden. Hoe dieronvriendelijk zijn die stroomhalsbanden en wat is hun nut?

11 reacties

  • frans Venloo

    2 jaar geleden
    Onze slimme weyts heeft het nog eens opgelost Deze is echter wereldvreemd en weet alleen hoe zijn flitspalen werken om er mee te verdienen . Mijn hond was onmogelijk op te leiden zijn instinct was te groot als hij een ree of een schaap of konijn zag . Op 1 week was deze hond een voorbeeld van gehoorzaamheid . Niet met elektrische schokken deze heb ik max 10 x gebruik maar met het geluidsignaal in de armband . Telkens hij terugkwam beloonde ik hem en het was een prachtdier en een voorbeeld .
  • Leo Decap

    5 jaar geleden
    Honden aan de leiband, zoals iedereen hoort te doen. Veel minder risico dat de honden de baan zouden oplopen. Of verplichten dat baasje er ook ene aandoet, synchroon met die van de hond.
  • Rayan El Arami

    5 jaar geleden
    @ Freddy van Puymbrouck. Volledig akkoord. Mijn buurvrouw heeft jaren geleden Huskies gehad, een ras dat zogezegd moeilijk af te richt is. Desondanks nam ze er met succes aan gehoorzaamheidswedstrijden mee deel en kon ze die honden met een gerust hart los laten lopen. Als ze een konijn achterna gingen was één keer roepen genoeg om ze terug te laten keren.
  • Filip Beeckman

    5 jaar geleden
    Ik ben jager en jaag ook naast autosnelwegen en expreswegen. In zo’n geval is zo een halsband echt wel geen overbodige luxe. Als normaal persoon wordt deze halsband niet te pas en te onpas gebruikt, maar enkel in uiterste nood! Dus ik ben PRO stroomhalsband. Als dit verboden wordt dan moet de lijn doorgetrokken worden naar de weides waar koeien en paarden lopen en daar ook de schrikdraad verboden worden! Ofwel helemaal afschaffen maar weer niet 1 bepaalde categorie aanvallen aub
  • Erwin Plattau

    5 jaar geleden
    Als je weet dat jagers hun Jachthonden ook naar Hongarije sturen om ze te laten africhten verbaast dit mij niets. In Hongarije moeten de dieren oefenen met een houtblok met prikkeldraad rond ... om het wild niet te beschadigen.. echte dierenliefhebbers toch !!!