Direct naar artikelinhoud

Cybercriminelen ontdekken België

Gebruikers van bankenwebsites in ons land mogen in de toekomst nog meer aanvallen van malafide organisaties verwachten, zo waarschuwt de Federale Computer Crime Unit.

'Er zijn nog een pak mensen die niet weten dat ze in de gaten gehouden worden door cybercriminelen.'

Bij BNPParibasFortis hebben ze begin dit jaar klacht ingediend tegen onbekenden voor hacking van zijn internetbank. Ook Belfius was dit jaar slachtoffer van fraude bij internetbankieren. KBC zegt reeds tal van aanvallen van cybercriminelen verijdeld te hebben. "We investeren miljoenen in systemen om cybercriminelen op afstand te houden", zegt Viviane Huybrecht.

Besmette computers

Malafide organisaties hebben het nu ook in ons land gemunt op gebruikers van internetbankieren. Jarenlang ontsnapte België aan de aandacht van cybercriminelen - in 2010 werd er welgeteld één fraudegeval gemeld - maar aan die periode is nu een einde gekomen. In de eerste vijf maanden van 2012 alleen werden 261 fraudegevallen bij vijf grote Belgische banken geteld.

Eergisteren trok het federale parket aan de alarmbel met de melding dat vier tussenpersonen zijn aangehouden. Het gaat om zogeheten 'muilezels', die zorgen voor het doorstorten van frauduleus verkregen centen naar malafide organisaties in het buitenland. Volgens het parket zijn er nog meer aanhoudingen te verwachten. "Het fenomeen van cyberfraude zit duidelijk in de lift", zegt woordvoerster Lieve Pellens.

Dat is ook de mening van de Federale Computer Crime Unit (FCCU). "Je hebt er geen idee van hoeveel pc's geïnfecteerd zijn met kwaadaardige software", zegt Luc Beirens. Febelfin, de federatie van de banksector, spreekt over 12.000 besmette computers in ons land, waarvan sommige ook daadwerkelijk zijn gehackt.

Slordige klanten

"Dat is slechts het topje van de ijsberg", zegt de specialist. "Er zijn nog veel meer mensen die niet weten dat ze in de gaten gehouden worden door cybercriminelen. Hoeveel? Niemand die het precies kan zeggen."

Febelfin haastte zich gisteren om het belang van de fraudegevallen te minimaliseren. "Het gaat om 0,00006 procent van het aantal internetbanksessies. Niet meer dan een Contadorgehalte", verwijst Pamela Renders naar de minimale bloeddoping bij de Spaanse Tourwinnaar.

In totaal ging er voor meer dan 3 miljoen euro van de rekeningen van internetgebruikers. Door het alert optreden van de banken kon het gros daarvan worden gerecupereerd, zegt Febelfin. Het verlies voor klanten bedraagt 715.000 euro. De banken draaien daar voor op, tenzij er fraude of grove nalatigheid kan worden aangetoond.

De banksector is bereid om in de toekomst meer te investeren in de beveiliging van internetbankieren, onder meer voor mobiele toepassingen. Maar Febelfin steekt niet onder stoelen en banken dat het grote moeite heeft met de slordige manier waarop klanten met de beveiliging van hun computer omspringen. "We zijn verwonderd over de achteloosheid van sommige klanten", klinkt het.