Direct naar artikelinhoud

Verkiezingsstrijd in Thailand levert wellicht eerste vrouwelijke premier op

Thailand is hard op weg over drie weken de eerste vrouwelijke premier in de geschiedenis van het land te krijgen.

Op 3 juli gaat Thailand naar de stembus en de verkiezingen worden, als we de voorspellingen moeten geloven, een nek-aan-nekrace tussen de huidige minister-president van Thailand, Abhisit Vejjajiva, en Yingluck Shinawatra, het jongste zusje van de voormalig minister-president Thaksin Shinawatra.

Thaksin zelf mag weer niet meedoen, omdat hij eerst nog een celstraf wegens corruptie moet uitzitten. Maar Thaksin heeft zijn eigen zus uitverkozen om hem te vervangen als lijsttrekker van zijn Pheu Thai-partij. Op dit moment ligt Yingluck Shinawatra voorop in de peilingen. Nu de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC beschuldigingen heeft verworpen over het niet aangeven van aandelen in het fonds van haar broer, ligt de weg naar het premierschap voor haar open.

Volgens de Volkskrant-correspondent Michel Maas is Yingluck (43) een lichtelijk verlegen maar succesvolle zakenvrouw, en van kleins af de protegee van haar broer, die haar in een interview zelfs een kloon van hemzelf heeft genoemd. Thaksin Shinawatra werd in 2006 door het leger aan de kant gezet en leeft sindsdien bijna onafgebroken in ballingschap. De door Thaksin gestuurde en gefinancierde Pheu Thai-partij zou de parlementsverkiezingen kunnen winnen dankzij de trouw van de roodhemden.

De beweging van de roodhemden bestaat vooral uit arbeiders, taxichauffeurs, verpleegsters en boeren, aanhangers van oud-premier Thaksin Shinawatra en tegenstanders van de huidige regeringsleider Abhisit Vejjajiva. Ze trokken vorig jaar massaal de straat op om het aftreden van Vejjajiva te eisen, waarbij ze enkele wijken van Bangkok bezetten. Het leger probeerde hen met geweld te verdrijven, en ook van de kant van de roodhemden werd geweld toegepast.

De protesten hebben de roodhemden gesterkt, maar de bevolking hopeloos verdeeld. De regering van premier Abhisit Vejjajiva wordt gesteund door de Bangkokse stadselite, het leger en kringen rond het koningshuis.