Direct naar artikelinhoud

Athene plant bouw van hek aan grens met Turkije

Om de eindeloze stroom van vluchtelingen via Turkije naar de EU tegen te houden, is Griekenland van plan een hek te zetten langs een deel van de grens met Turkije. Dat heeft de Griekse minister van Burgerbescherming, Christos Papoutsis gezegd.

Er is heel wat internationale kritiek gerezen tegen het plan en daarom heeft Athene nu beslist slechts een verkorte versie van het afsluithek te bouwen. “De samenwerking met de grenswachten uit andere EU-staten verloopt goed”, zei Papoutsis. “Nu zijn we van plan een hek te bouwen om de illegale migratie tegen te gaan.”

Onduidelijk blijft wat de officiële houding van de Europese Commissie tegenover dit plan is. De Europese Unie voert toetredingsgesprekken met Turkije. Enkele protesten hebben er alvast toe geleid dat Griekenland het plan behoorlijk heeft afgezwakt. Van het meer dan 200 kilometer lange project blijft nu nog maar 12,5 kilometer over. De ‘Griekse muur’ zal alleen op de zwakste plekken langs de grensrivier Evros worden opgetrokken, vlakbij het stadje Orestiada.

Orestiada heeft 25.000 inwoners en ligt op twee kilometer afstand van de rivier Evros. Als de illegale immigranten eenmaal voor veel geld, dat ze aan mensensmokkelaars moeten betalen, vanaf de Turkse kant de Evros hebben kunnen oversteken, blijven die twee kilometer over om naar het stadje te geraken of verder. Sommigen van hen worden geklist, maar velen slagen er toch in om in de EU te geraken.

Meer dan 80 procent van de illegale migranten in de EU komt de Unie ondertussen via Griekenland binnen. Ongeveer 300.000 mensen verblijven er illegaal.

Griekenland krijgt hulp van EU-beambten om de landsgrenzen met Turkije te controleren en vluchtelingen in opvangkampen onder te brengen. Twee maanden gelden heeft Griekenland hulp gevraagd, en gekregen, van het EU-grensagentschap Frontex. Die instelling heeft inmiddels al 200 ambtenaren naar Griekenland gestuurd, die de Griekse douane moet helpen om te beletten dat dagelijks honderden illegalen uit Turkije de grens oversteken. Een deel van die migranten blijft, als het hun gelukt is binnen te geraken, een tijd in Griekenland. Een ander deel probeert zo snel mogelijk via de havensteden Patras en Igoemenitsa op veerboten naar Italië en zo verder naar de EU te geraken. In beide havensteden worden per dag tientallen arrestaties verricht. Wie er toch in slaagt om naar Italië te geraken, wordt, als hij gepakt wordt, meteen teruggestuurd naar Griekenland. Daar geraken ze dan opnieuw in opvangcentra, waar inmiddels catastrofale toestanden heersen.