Direct naar artikelinhoud

Vande Lanotte steunt omstreden ontginningsproject

Het parlement keurt eerstdaags een wet goed die bedrijven toelaat om grondstoffen te zoeken in internationale wateren. Minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) stelde de wet op. Dat komt het Oostende G-TEC Sea Mineral Resources, dat op koperjacht wil in de Stille Oceaan, wel erg goed uit.

Op het land raken grondstofvoorraden stilaan uitgeput. Maar op zee ligt nog een fortuin voor het oprapen. De diepste oceaanbodems liggen bezaaid met zogenaamde nodules. Die aardappelvormige stenen bevatten vooral mangaan, nikkel, kobalt en koper. Zeker die laatste drie grondstoffen zijn interessant. Ze zitten in zowat alle technologische nieuwtjes. Van Iphones tot windturbines.

Ook G-TEC Sea Mineral Resources is geïnteresseerd in de nodules. Het Belgische bedrijf wil zich mengen in de zoektocht naar die schatten op de oceaanbodem. De firma bestaat sinds 2012 en heeft zijn hoofdkwartier in Oostende. Het is een dochter van G-TEC, een bedrijf uit Luik gespecialiseerd in bodemonderzoek. De resultaten verkopen ze achteraf aan mijnconcerns als Rio Tinto en baggeraars als Deme.

Half 2012 vroeg en kreeg G-TEC Sea Mineral Resources een concessie voor een gebied van 74.000 vierkante kilometer (goed twee keer België) in het oosten van de Stille Oceaan. De goedkeuring komt van de Verenigde Naties, die de internationale wateren beheren.

Milieurisico's

Belangrijke voorwaarde is wel dat het thuisland zich borg stelt voor het bedrijf en zijn activiteiten. Precies wat Vande Lanotte, zelf Oostendenaar, doet. Bij de aanvraag van G-TEC in mei 2012 stuurde hij al een brief mee. Daarin verzekerde hij dat de Belgische regering achter het project stond. En nu zorgt hij voor een wettelijke basis, zodat C-TEC de oceaanbodem kan beginnen verkennen. Het wetsontwerp dat dinsdag in de commissie is goedgekeurd, is van zijn hand. De definitieve stemming volgt komende donderdag.

De ontginning van oceaanbodems is niet onbesproken. Geologen en biologen vrezen voor de verstoring van een van de laatste maagdelijke ecosystemen, waar de mens nog niets aan heeft geraakt. Vande Lanotte reageert echter dat alles strikt wordt gecontroleerd door de Verenigde Naties. "Wij geven de kans aan Belgische bedrijven om zich kandidaat te stellen bij de VN, meer niet", zegt zijn woordvoerder. Zij benadrukt dat het voorlopig alleen om onderzoek gaat. "Er wordt niet ontgonnen. Als dat ooit gebeurt, zullen de VN oordelen of de milieurisico's aanvaardbaar zijn."

Groen-kamerlid Kristof Calvo is niet overtuigd. Zijn partij onthield zich bij de stemming. "Het is de tweede keer op korte tijd dat deze regering aan ecologische afbraakpolitiek doet." In mei stelde België zich op een gelijkaardige manier borg voor een project van baggeraar Jan De Nul in het Noordpoolgebied. De Nul mag in opdracht van Rusland de vaargeul uitbaggeren voor een nieuwe megahaven. Het project is eveneens omstreden. Volgens Greenpeace maakt het de weg vrij voor de grootschalige ontginning van olie en gas in het beschermde Noordpoolgebied.

"En dan is er nog de rol van Vande Lanotte", vervolgt Calvo. "Er is al veel inkt gevloeid over 'de keizer van Oostende'. Hij is het parlement toch een uitleg verschuldigd." Calvo vraagt zich af waarom de vicepremier al een garantie gaf aan de VN, terwijl er nog geen wet was. "Hij heeft het parlement daar buitenspel gezet voor een gecontesteerde deal."

Vande Lanotte wil niet horen van een Oostende-connectie in het dossier. "Vandaag is G-TEC inderdaad de enige kandidaat. Maar alle andere geïnteresseerden kunnen evengoed gebruikmaken van deze wet", klinkt het op zijn kabinet.