Direct naar artikelinhoud

Belfius Insurance lanceert eigen 'volkslening'

Terwijl het wachten blijft op de volkslening, lanceert Belfius een eigen product waarmee het spaargeld wil aantrekken om in de economie te pompen.

Belfius Insurance, de verzekeraar binnen de financiële overheidsinstelling Belfius, heeft de lancering van de volkslening niet afgewacht om zelf een eigen product op de markt te brengen, dat middelen kan bijeenbrengen om in de Belgische economie te investeren.

"Als staatsinstelling hebben we een rol te spelen in het financieren van kleine en middelgrote ondernemingen, starters en nieuwe infrastructuurprojecten", zegt Raisière. Normaal is die rol weggelegd voor de banken, maar die zijn strenger geworden in het financieren van projecten.

De verzekeringssector ruikt zijn kans om een belangrijkere rol te spelen. Al is de ijver die Belfius Insurance vandaag aan de dag legt, ook te verklaren door het feit dat de verzekeraar zich tekort gedaan voelt. "De regering ging spontaan naar de banken voor de volkslening. We vonden dat we ook iets moesten doen", zei Raisière.

Belfius Insurance komt in oktober op de markt met een product dat de kenmerken van de verzekeringsproducten Tak21 en Tak23 verenigt. Het commerciële aanbod krijgt bijgevolg de werknaam Tak44 opgeplakt.

Belfius Insurance mikt erop tegen eind 2014 tussen 700 miljoen euro en één miljard euro van het nieuwe beleggingsproduct te verkopen. De verzekeraar hoopt voor het nieuwe product een fiscaal voordeel te bekomen. Dat wordt nodig geacht om de Belgen ertoe aan te zetten hun slapend kapitaal te activeren.

"Als je wil dat die spaarcenten op langere termijn in de Belgische economie worden geïnjecteerd, moet je de fiscale stimuli anders inzetten," aldus Raisière.