Direct naar artikelinhoud

Frankrijk scheldt Congo zo'n 800 miljoen kwijt

Frankrijk heeft met de Democratische Republiek Congo (RDC) een akkoord gesloten waardoor liefst 95 procent van de uitstaande schuld wordt kwijtgescholden. Het gaat om een bedrag van 800 miljoen euro.

Congo voldoet sinds midden vorig jaar aan de voorwaarden om erkend te worden als land dat zwaar in de schulden zit. Sindsdien komt het in aanmerking voor schuldverlichting.

Het akkoord werd door Christine Lagarde, de Franse minister van Economie, Financiën en Industrie, en door de Congolese minister van Financiën, Matata Ponyo Mapon, in Parijs getekend. Lagarde wil dat Congo met dat geld verschillende ontwikkelingsprojecten financiert.

België tekende op 30 mei een bilateraal akkoord dat 85 procent van de Congolese schuld aan ons land kwijtschold. Het ging toen om een bedrag van bijna 500 miljoen euro. Ook Italië en Nederland ondertekenden een dergelijke bilaterale schuldkwijtschelding met Congo. Italië ging zelfs zo ver om de volledige schuld van het land kwijt te schelden. De totale schuld van Congo is met maar liefst 8 miljard euro geslonken. Het Centraal-Afrikaanse land moet nu nog een put van 2,9 miljard euro delven.

Lagarde heeft gezegd dat Frankrijk door de schuldverlichting Congo wil helpen in de pogingen tot heropbouw van het land en ze zou graag hebben dat het geld gebruikt wordt voor concrete ontwikkelingsprogramma's.