Direct naar artikelinhoud

HBO eert vergeten stichter van de VS

John Adams mag hier nauwelijks een belletje doen rinkelen, de tweede president van de Verenigde Staten speelde wel een cruciale rol in de onafhankelijkheidsstrijd van zijn land. De zender HBO hernieuwde de aandacht voor Adams met de reeks John Adams, die Acht vanaf vanavond uitzendt.

George Washington en Thomas Jefferson hebben standbeelden gekregen en staan afgebeeld op munten als eerbetoon aan de rol die ze gespeeld hebben bij de onafhankelijkheidsstrijd van de Verenigde Staten van Amerika. Maar in tegenstelling tot de faam die deze twee founding fathers genieten, leek John Adams, die acht jaar president was na Washington en voor Jefferson, lange tijd vergeten. Hoewel de man mee aan de basis ligt van de onafhankelijk en de blauwdruk schreef van de tekst die later de grondwet zou worden, kreeg Adams geen monument in Washington. Maar zijn relatieve onbekendheid bleek voor HBO geen belemmering om een miniserie over de weinig sexy man te maken.

Gangmaker achter het project was Tom Hanks, die in de ban was geraakt van Adams na het lezen van John Adams van David McCullough, een boek dat ook een Pulitzerprijs zou winnen. Hanks, die voor HBO eerder al de historische reeks Band of Brothers maakte, kon de kabelzender ervan overtuigen er een zevendelige serie van te maken. HBO, dat met onder meer Deadwood al had bewezen hoe ze geweldige televisie kunnen maken van een stukje geschiedenis, geloofde rotsvast in het project en legde naar schatting honderd miljoen dollar op tafel om de reeks te maken. Als regisseur werd voor Tom Hooper gekozen, de man die begin dit jaar furore maakte met The King’s speech.

Boston Massacre

John Adams begint wanneer in Boston, de thuisstad van de latere president, een moordpartij heeft plaatsgevonden die bekend zou komen te staan als The Boston Massacre. Britse soldaten schoten er toen vijf mannen dood, een incident dat de rebellie tegen de Britse overheerser aanwakkerde. Hoewel de Britten op bitter weinig steun van het volk kunnen rekenen, neemt de advocaat John Adams de moeilijke taak op zich om hen voor de rechtbank te verdedigen. Maar overtuigd als hij is van het recht op verdediging en op een eerlijk proces, weerstaat hij de banbliksems van onder meer zijn neef.

De reeks zoomt daarna in op hoe Adams een van de grote pleitbezorgers van de onafhankelijkheid werd en uitgroeide tot een van de belangrijkste grondleggers van de Verenigde Staten van Amerika. Daarbij wordt er niet alleen aandacht besteed aan ’s mans politieke leven - voor hij president werd, was hij acht jaar lang vicepresident onder George Washington -maar wordt ook zijn privéleven ruim in beeld gebracht. Zijn vrouw Abigail speelt immers ook een belangrijke rol in Adams carrière. Hoewel ze zich in hoofdzaak met de opvoeding van de kinderen bezighield - zoon John Quincy zou trouwens de zesde Amerikaanse president worden -, was ze ook zijn intellectuele sparringpartner, die Adams met haar kalmte en politieke inzicht mee richting Witte Huis stuurde.

Hoewel het onderwerp niet meteen het makkelijkste is om beeld te brengen, is HBO er toch in geslaagd van het vele gekonkelfoes en politieke getouwtrek een boeiend drama te maken. In de beste HBO-traditie blinkt John Adams, dat in 2008 een record van dertien Emmy’s won,uit in prima acteerprestaties en scenario, maar vooral ook met een mooie enscenering van het Amerika op het einde van de achttiende eeuw. Dat de reeks voor sommige details een loopje met de historische correctheid neemt, mag het kijkplezier niet vergallen.