Direct naar artikelinhoud

Schauvliege opnieuw op ramkoers met kunstwereld

Opnieuw ligt minister van Cultuur Joke Schauvliege op ramkoers met de kunstwereld. Door de toekenning van 850.000 euro projectsubsidie aan de eerder afgewezen organisatie Musical van Vlaanderen is de pot van de projectsubsidies in één keer met meer dan een kwart opgesoupeerd.

"Een regelrechte schande", noemt Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Caron (Groen) de opmerkelijke subsidiepolitiek. "Dit is oneigenlijk gebruik van overheidsmiddelen. De filosofie van projectsubsidies is dat kunstinitiatieven die nog te pril of te apart zijn om structureel te ondersteunen toch productiekans krijgen. Dat één grote organisatie nu met bijna een derde van alle middelen gaat lopen, en dat nog wel tegen een negatief artistiek advies in, tart elke logica."

Ook in artistieke kringen zorgt de beslissing, die op 19 april genomen is maar pas nu uitlekt, voor grote beroering; 850.000 euro is dan ook een smak geld in kunstenland. Schauvliege kreeg eerder applaus omdat ze een groter aandeel van de totale subsidiepot reserveerde voor losse projecten. Nu dat extra geld toch weer naar een grote organisatie gaat, is de ontgoocheling groot.

Bedrogen

Choreograaf-danser Ugo Dehaes van dansgezelschap Kwaad Bloed noemt zich bedrogen. "Wij, jonge makers, kregen meer midelen voor projecten beloofd. Ik zie nu waar al dat geld naartoe gaat", meldde hij op Facebook. Dehaes maakte het rekensommetje. Musical van Vlaanderen krijgt voor de productie Assepoester alleen liefst 27 procent van het totale budget voor projectsubsidies voor kunstenaars. Het bedrag van 850.000 euro is 3,4 keer zo groot als de totale steun aan dansprojecten, acht keer zo groot als de tweede grootste projectsubsidie (105.000 euro) en twintig keer zo groot als de gemiddelde projectsubsidie. Het tweede goedgekeurde project van Musical van Vlaanderen, Musicallabo, dat stages voor musicalstudenten voorziet, is ook nog eens goed voor 95.000 euro.

Cultuurminister Schauvliege verdedigt haar beslissing. "Musical van Vlaanderen heeft in september 2012 vier aanvragen ingediend voor de eerste ronde van projectsubsidies", laat haar woordvoerder weten. "Twee zijn goedgekeurd, twee andere zijn afgewezen. Het zakelijke advies voor de aanvraag voor Assepoester, het tamelijk ware verhaal was positief. Het artistieke advies was negatief. De minister heeft bij haar beslissing het zakelijke advies gevolgd vanuit het belang van de eigen musicalproductie in Vlaanderen en eigenlijk het positieve artistieke advies van de oorspronkelijke meerjarige aanvraag 2013-2016 in beschouwing genomen."

Procedures

Dat de subsidie voor Musical van Vlaanderen apart van de andere projectsubsidies werd goedgekeurd, wijt het kabinet aan de hoogte van het bedrag. "Door de hoogte van het bedrag dienden na de principiële goedkeuring nog een aantal procedures doorlopen te worden, waardoor de definitieve goedkeuring pas vorige maand door de Vlaamse regering bevestigd werd. Musical van Vlaanderen had een subsidiebedrag van 1.057.019 euro gevraagd en heeft uiteindelijk 850.000 euro gekregen."

Ter vergelijking: met dit bedrag komt Musical van Vlaanderen meteen op dezelfde subsidiehoogte als gerenommeerde podiumgezelschappen zoals Les Ballets C. de la B. van Alain Platel (870.000 euro), Troubleyn van Jan Fabre (840.000 euro), Antigone (830.000 euro), Needcompany (900.000 euro) of STAN (740.000 euro). Met dat verschil dat zij daar een hele jaarwerking en organisatie mee financieren, en Musical van Vlaanderen slechts één zaalproductie.