Direct naar artikelinhoud

Tommelein: 'Milieuramp vermeden op Noordzee'

Hoewel 120.000 liter olie gelekt is uit het gestrande vrachtschip Flinterstar, is op de Noordzee een milieuramp vermeden. Dat zegt staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein (Open Vld). 'We hebben nu alles onder controle', klonk het tijdens De zevende dag.

"Het enige wat nog kan gebeuren, is dat er een probleem opduikt bij het overpompen van de olie naar de bergingsschepen", zei Tommelein. Die operatie is gisterochtend gestart. Intussen blijven de Vlaamse stranden gespaard van olieresten. In Knokke-Heist en Zeebrugge werden wel verzwakte vogels opgemerkt, maar het opvangcentrum in Oostende kreeg er nog geen binnen.

Hoelang het zal duren voor het wrak weggehaald is, kan niemand voorspellen. Zeker is dat de berging enkele maanden in beslag zal nemen, al hoopt Tommelein dat de klus nog voor het einde van het jaar geklaard is.

Maritiem recht

Ook is duidelijk geworden dat het de federale overheid is die voor de kosten zal moeten opdraaien. Want de eigenaar van het schip heeft een brief aan de staatssecretaris gestuurd waarin staat dat hij het schip "opgeeft". In dat geval is het de oeverstaat - België dus - die instaat voor de berging. De factuur kan makkelijk een paar miljoen euro bedragen.

Dat de Nederlandse rederij afstand doet van de Flinterstar, is perfect legaal volgens het maritieme recht. Maar Bart Tommelein wil er zich niet zomaar bij neerleggen en laat onderzoeken wie verantwoordelijk was voor het ongeval. Zo hoopt hij toch een deel van de kosten te kunnen recupereren. Terwijl het onderzoek loopt, gaat het ruimen van het wrak wel gewoon door, omdat het op de drukst bevaren zeeroute ter wereld ligt.