Direct naar artikelinhoud

Troon van Der Kaiser wankelt

Hij ontkent, maar daarmee verdwijnt de verdenking niet. 6,7 miljoen euro zou het organisatiecomité van het WK voetbal 2006 in Duitsland gebruikt hebben om stemmen te kopen voor de toewijzing van dat WK. Voorzitter was toen Franz Beckenbauer. Ex-voetballer, 'Der Kaiser' zelfs, Duits monument. Dat nu wankelt.

"Ik heb nooit geld gegeven aan wie dan ook om te zorgen dat Duitsland het WK in 2006 zou krijgen. Ik ben er zeker van dat geen enkel lid uit het organiserend comité zoiets heeft gedaan." Met twee zinnen in één verklaring counterde Franz Beckenbauer (70) de beschuldigingen van omkoping in het Duitse blad Der Spiegel.

Volgens het magazine zou dus toen 6,7 miljoen euro voorhanden geweest zijn, na een deal met de toenmalige Adidas-topman Robert Louis Dreyfus. Smeergeld waarmee vier Aziatische FIFA-leden in 2000 gunstig gestemd zijn én hebben voor het Duitse bod.

Als dat zo was, moest Beckenbauer wel op de hoogte zijn. Net als Wolfgang Niersbach, vandaag voorzitter van de Duitse voetbalbond. Maar ook die ontkent: "Er waren geen gelden en niemand werd omgekocht. We gingen de competitie aan met legale middelen en zo kreeg Duitsland op 6 juli 2000 in Zürich het WK van 2006 toegewezen."

Inbreuken tegen ethische code

Hij is grijs, een heer van stand, de haren achteruit gekamd. Maar nog meer dan het beeld van nu blijft dat van Franz Beckenbauer in de jaren 70 hangen. Als libero met zwarte krulharen werd hij met Bayern München drie keer winnaar van Europacup I, met 'die Mannschaft' werd hij als kapitein in 1974 wereldkampioen voetbal in eigen land en in 1990 was hij de bondscoach toen Duitsland in Italië wereldkampioen werd. 'Der Kaiser' (hij heerste als een keizer) werd president van Bayern München, nu is hij er erevoorzitter, hij werd voorzitter van het organisatiecomité van het WK in 2006. The only way was up, soit. Maar er waren 'maars'. Nu en niet voor het eerst.

Vorig jaar al viel de naam van Franz Beckenbauer in een onderzoek naar de toewijzing van de WK's aan Rusland (2018) en Qatar (2022). Volgens persbureau AP en de kranten The Telegraph en Die Welt werd Beckenbauer als toenmalig FIFA-bestuurder, samen met onder meer Belg Michel D'Hooghe, verdacht van 'mogelijke inbreuken tegen de ethische code'. Beckenbauer zetelde in 2010 (toen die WK's werden toegewezen) in het uitvoerend comité van de FIFA.

Specifiek voor de Duitser bleek uit onderzoek dat hij voor en na de toewijzing van het WK aan Qatar wel erg vaak in de Golfstaat verbleven had. Dat hij daar meermaals contacten had met Mohammed bin Hammam, ondertussen levenslang geschorst wegens corruptie. En dat hij voor een rederij uit Hamburg zakelijk actief was in het land. Bovendien was hij adviseur voor het Verbond van Russische Gasproducenten. Ziedaar de link met Rusland.

Stadionverbod

Beckenbauer deed alsof zijn neus bloedde en beantwoordde de vragenlijst, die de ethische commissie van de FIFA hem daarover stuurde, niet. En toen gebeurde iets grappigs: die nalatigheid leverde 'der Kaiser' een stadionverbod van negentig dagen op. Het WK in Brazilië (later door Duitsland gewonnen) zou hij moeten missen. Aan de uitleg waarom hij die vragen niet beantwoord had, hechtte niemand geloof: hij begreep het Engels niet. Wat vreemd was voor een voetballer die ooit drie seizoenen bij New York Cosmos speelde. Uiteindelijk beantwoordde hij de vragen alsnog en het stadionverbod werd opgeheven.

Dit is een ander verhaal, maar Beckenbauer ontkent dus. De 6,7 miljoen euro, via die Robert Louis Dreyfus, zou aangewend zijn om culturele projecten rond het WK in 2006 te betalen. Gisteren liet de openbare aanklager in Frankfurt weten de beschuldigingen van fraude die in Der Spiegel werden geuit van dichterbij te bekijken. Op basis daarvan zal dan beslist worden of ook een officieel onderzoek wordt geopend.