Direct naar artikelinhoud

'Gele drol' bedreigt erfgoedstatus Edinburgh

Het is het hoogtepunt voor veel bezoekers van de Schotse hoofdstad Edinburgh: het uitzicht vanaf Calton Hill. Als het aan de gemeente ligt, krijgt de skyline een nieuwe dimensie in de vorm van een hotel dat al bekendstaat als 'de gele drol'.

Het sterrenhotel moet de kroon vormen op een 1,2 miljard euro kostend nieuwbouwproject met een winkelcentrum, een bioscoop en luxeappartementen. Gemeentelijke planologen lieten zich vernietigend uit over dit megaproject in de schaduw van Calton Hill, maar de raad negeerde hun negatieve advies. Deze beslissing kan het 'Athene van het Noorden' zijn status van Unesco-erfgoed kosten.

De omgeving van Calton Hill heeft het al zwaar te verduren. Aan de voet van de heuvel staat de Royal High School, een neoklassiek gebouw van Thomas Hamilton, al decennia leeg. Ooit waren er plannen om hier het Schotse parlement te huisvesten, maar Labour koos voor nieuwbouw die lijkt op een gevangenis. Nu wil men er een luxueus hotel van maken. De bouwmeester, Gareth Hoskins, wil het gebouw laten voorzien van twee enorme vleugels, waardoor het lijkt op het gelaat van Mickey Mouse.

Dat de gemeente projectontwikkelaars niets in de weg legt, heeft te maken met de penibele financiën van de stad. Edinburgh heeft een schuld van 2,6 miljard euro, wat jaarlijks 140 miljoen euro aan rente kost. De Schotse overheid draagt alvast 100 miljoen euro bij.

Volgens de Londense architecten Jestico & Whiles zal hun hotel bijdragen aan de 'festivalsfeer' in de stad. Tegen The Guardian zei schrijfster Candia McWilliam, een buurtbewoonster, al mistroostig te worden bij het zien van de maquette.