Zware ontploffing voor gebouw van politie in Turkse Diyarbakir

Diyarbakir © Reuters

Een zware ontploffing voor een politiegebouw in Diyarbakir, een stad in het zuidoosten van Turkije met een Koerdische meerderheid, heeft vrijdag een twintigtal mensen verwond. Dit enkele uren na de arrestatie van elf volksvertegenwoordigers van de belangrijkste pro-Koerdische partij.

Het is nog onduidelijk wat die ontploffing veroorzaakt heeft. Dat melden de veiligheidsdiensten. De ontploffing komt er enkele uren nadat elf volksvertegenwoordigers van de belangrijkste pro-Koerdische partij werden opgepakt in het kader van een antiterreuronderzoek naar de PKK.

Nog volgens verantwoordelijken van de veiligheidsdiensten zijn talrijke ambulances ter plaatse gestuurd.

Volgens buurtbewoners gebeurde de ontploffing vlak bij het hoofdkwartier van de politie. Helikopters vliegen boven de stad.

In de nacht van donderdag op vrijdag werden onder meer HDP-partijleiders Salahattin Demirtas en Figen Yüksekdag opgepakt. Hun onschendbaarheid was in mei, op aandringen van president Recep Tayyip Erdogan, al opgeheven. Erdogan beschuldigt de HDP ervan de politieke arm te zijn van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK.

Partner Content