Direct naar artikelinhoud

'Bij het minste risico is het gedaan'

De stem bibberde sowieso en veel klaarheid kon Bart Wellens op zijn persconferentie niet scheppen. De oorzaak van de acute septische shock is nog niet bekend. En ook de toekomst als crosser blijft onduidelijk. Eén zekerheid wel: doping was het niet. 'Daar bestaat niet de minste twijfel meer over.'

Bij voorkeur hadden Wellens en co. professor Christiaan Vrints, diensthoofd cardiologie van het UZ Antwerpen, zelf aan het woord gelaten. Helaas kon die zich niet vrijmaken en dus fungeerde Peter T'Seyen, huisarts en boezemvriend van Wellens als woordvoerder: "Over de insinuaties die her en der zijn geformuleerd kunnen we kort zijn: er is geen sprake van dopinggebruik. Het toxicologisch onderzoek en een haptoglobinetest zijn negatief."

Vooral die laatste zou niet zonder belang zijn: precies die test zou Riccardo Ricco destijds de das hebben omgedaan. "De finesses ken ik ook niet", zegt T'Seyen. "Maar de test gaat de concentratie na van de haptoblobine in de bloedbaan. Bart tekende daarbij normale waarden op en professor Vrints heeft me verzekerd dat externe transfusie dan uitgesloten is. Die insinuaties zijn natuurlijk voor een stuk de eigen schuld van het wielrennen. Maar ik durf zeggen: toestanden zoals Ricco, dat is gewoon krankzinnig. In Vlaanderen gebeurt dat niet."

Insinuaties

Daarmee had de persconferentie haar doel bereikt: einde van het welles-nietesspel over dopinggebruik. De insinuaties hadden overigens pijn gedaan. "Zelf heb ik er die eerste dagen weinig van gemerkt", zegt Wellens. "Maar mijn vrouw en kindje hebben toch wat te verduren gekregen. Wie mij kent, weet dat ik hard knok en dat ik mijn sport op een gezonde manier wil beoefenen. De eerste vraag op intensieve was: wat heb je gedaan? Op zo'n moment moet je eerlijk zijn. Maar er was niks te melden. Zes weken geleden, toen het helemaal niet goed met me ging, heb ik nog gezegd dat ik veel over heb voor mijn sport, maar dat doping mij te ver gaat."

Wat de oorzaak van de 'acute septische shock met multipel orgaanfalen' wel was, daar bestaat nog steeds geen duidelijkheid over. "Professor Vrints vertelt me dat die er in 25 procent van de gevallen ook niet komt", aldus Peter T'Seyen. "Het zou een simpel wondje kunnen zijn. Bart is in Diegem zwaar gevallen. Zijn hele been lag open. Misschien ligt daar de oorzaak. De onderzoeken zijn lopende: er wordt onder meer nagegaan of het om een erfelijke aandoening gaat. Binnenkort is ook een MRI-scan van het hart gepland." Wellens zelf hoopt in ieder geval dat er snel duidelijkheid komt: "Ik zou graag weten wat de oorzaak is. Ik heb een klein wondje in mijn vinger. Met die vinger heb ik de vaatwas leeggemaakt. Is het dat?"

Verdere carrière

Wat ook niet duidelijk is: hoe moet het nu verder met de carrière van de tweevoudige wereldkampioen? Voorlopig zijn de prognoses positief. Wellens: "De signalen die ik nu opvang, geven aan dat ik renner kan blijven. Maar als er enig risico is, dan is het gedaan. Aanvankelijk was er sprake van blijvende orgaanschade. Heel even was er zelfs sprake van om mijn gal weg te nemen. Maar op zondag wist ik al dat ik helemaal zou herstellen."

Dit seizoen komt Wellens niet meer in actie. "Sowieso zal het tijd kosten", zegt hij. "Op dit moment mag ik niet eens naar de bakker fietsen. Mijn hart heeft fel afgezien. Ik zal moet luisteren naar mijn lichaam en naar de cardiologen. En lukt het toch niet, dan moet ik de knop omdraaien en een nieuw leven beginnen."