Direct naar artikelinhoud

Foley-tweet breekt Le Pen zuur op

Door in een woedebui foto's van de onthoofde journalist James Foley op Twitter te plaatsen, maakte Marine Le Pen voor de eerste keer dezelfde fout als haar rauwe vader. Vooral de verontwaardiging van Foley's ouders zou Marines 'zachte' imago weleens een deuk kunnen bezorgen.

Woensdagochtend interviewde de bekende radiojournalist Jean-Jacques Bourdin de gerenomeerde islam-kenner Gilles Kepel. Aanleiding was Kepels nieuwe boek Terreur dans l'Hexagone, over de opkomst van het gewapend jihadisme in Frankrijk. Het gesprek was al enkele minuten aan de gang toen Bourdin naar de overeenkomsten vroeg tussen Islamitische Staat en het extreemrechts gedachtegoed van het Front National. Kepel begint zijn antwoord met te verduidelijken dat het "uiteraard om verschillende fenomenen" gaat, maar voegt eraan toe dat beide bewegingen gemeen hebben dat ze de waarden van de inclusieve Franse samenleving verwerpen en uit zijn op maatschappelijke verdeeldheid.

Monsterachtig

Hoewel Kepel zoals steeds een genuanceerde boodschap verkondigde, reageerde Marine Le Pen ziedend. De radio-uitzending was nog volop aan de gang toen zij met een eerste tweet uithaalde naar Bourdin: "De parallel die Bourdin trekt tussen Daesh en FN is een ontoelaatbare uitschuiver. Hij moet zijn smerige woorden intrekken!" Tien minuten later plaatste Le Pen drie gruwelfoto's op Twitter van IS-executies. Op een van de foto's staat het onthoofde lichaam van de Amerikaanse journalist James Foley die in 2012 in Syrië werd gekidnapt en in augustus 2014 door de Britse IS-strijder Mohammed Emwazi werd onthoofd. Bij deze foto's plaatse Le Pen ook een korte tweet: "@JJBourdin_RMC, #Daesh c'est Ca! MLP."

Het feit dat Le Pen haar 829.000 volgers gruwelijke IS-propaganda voorschotelde, zorgde voor een storm van verontwaardiging. Ook premier Manuel Valls reageerde met een tweet: "Monsterachtige foto's. Mevrouw Le Pen verziekt het publieke debat: een politieke en morele fout, gebrek aan respect voor de slachtoffers."

Enkele uren later kondigde binnenlandminister Bernard Cazeneuve in het parlement aan dat het parket van Nanterre, een buitenwijk van Parijs, een vooronderzoek tegen Le Pen was begonnen: "Die foto's zijn propaganda van Islamitische Staat en de verspreiding ervan is verachtelijk, gruwelijk en een belediging voor alle slachtoffers van Islamitische Staat."

Gisteren nam het debat een scherpe wending toen de ouders van James Foley een verklaring de wereld instuurden. "Onze familie werd vanochtend op de hoogte gebracht van het feit dat Marine Le Pen, een Franse politica, een beschamende en ongecensureerde foto van onze zoon heeft getweet. Wij zijn geschokt dat Le Pen onze zoon Jim gebruikt om aan politiek gewin te doen en hopen dat de foto van Jim, samen met de twee andere foto's, onmiddellijk wordt verwijderd."

Na de reactie van John en Diane Foley belandde Le Pen in een positie die ze de afgelopen jaren zo veel mogelijk had proberen te vermijden: die van de agressieve, verongelijkte FN-leider die voortdurend de controverse opzoekt. Met die stijl had haar vader Jean-Marie Le Pen in de jaren 80 en 90 enig politiek succes geboekt, zonder evenwel voor een echte politieke doorbraak te kunnen zorgen. Het is precies met haar afgerond en beschaafd imago dat Marine twijfelende kiezers naar haar partij hoopt te lokken.

Vandaar dat het niet hoeft te verwonderen dat Le Pen de bewuste foto van Foley ondertussen verwijderde en de schuld van deze hetze in de schoenen van de media probeert te schuiven. "Ik wist niet dat het om een foto van James Foley ging. Ik vernam dat de familie me vraagt om de foto in te trekken en heb dat uiteraard onmiddellijk gedaan." Waarna Le Pen opnieuw een behoorlijke uitschuiver maakte: "Dezelfde vragen kunnen toch worden opgeworpen bij de publicatie van de foto van de kleine Aylan."

Aylan is het Syrisch jongetje dat tijdens de overtocht van Turkije naar Griekenland verdronk en aanspoelde op het strand.