Direct naar artikelinhoud

'Homeland' beleeft première op Facebook

Het vijfde seizoen van succesreeks Homeland komt pas begin volgend jaar bij 2BE op de buis. Toch is de eerste aflevering nu al integraal en legaal op Facebook te bekijken. Producent Showtime wil het publiek zo massaal via het internet tv laten kijken.

Tv via het internet is hot. Zeker in de VS. Netflix, Hulu, Amazon Prime en HBO Go hadden we al, maar Showtime is ervan overtuigd dat er nog ruimte is op de markt. Met Showtime Anytime lanceerde het in juli een eigen streamingdienst.

Wie elke maand 10,99 dollar (9,80 euro) betaalt, mag onbeperkt Showtime-reeksen kijken. Op welk toestel je dat doet - laptop, smartphone of tv - maakt niet uit. Volgens Showtime is streaming de toekomst, en dus doen ze er alles aan om Anytime aan de man te brengen.

Daarvoor rekenen ze op Homeland. De eerste aflevering van het nieuwe seizoen, die afgelopen weekend in de VS in première ging, was niet alleen op tv, maar ook gratis op het internet te volgen. Kwestie van de kijkers te laten wennen aan die manier van televisiekijken.

Territoriale beperkingen

Om een zo breed mogelijk publiek te bereiken, bood Showtime de bewuste aflevering niet alleen op de eigen site aan, maar werd de eerste aflevering van seizoen vijf ook integraal op Facebook gegooid.

Dat werd vooral door niet-Amerikaanse fans op gejuich onthaald. Wie van buiten het Amerikaanse grondgebied op de site van Showtime naar Homeland wil kijken, komt immers van een koude kermis thuis. Het bewuste fragment is enkel binnen de VS te bekijken. Op Facebook gelden die territoriale beperkingen niet, waardoor de hele wereld kan volgen hoe het Carrie Mathison vergaat na haar verhuis naar Europa.

Een streep door de rekening van 2BE, zou je dan denken. Die zender heeft seizoen vijf van Homeland immers pas begin volgend jaar in het zendschema staan. "Het gaat slechts om één aflevering", zegt woordvoerster Anja Peleman. "Een actie als deze maakt de hype rond de reeks alleen groter."