Direct naar artikelinhoud

Freddy Nieuland, drummer en zanger van The Wallace Collection, overleden

BRUSSEL l Freddy Nieuland, de drummer van de Belgische groep The Wallace Collection, is op 63-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een slepende ziekte. Nieuland was ook de zanger van de wereldhit 'Daydream', waarmee de groep een ongelooflijk succes scoorde. Voor The Wallace Collection speelde Nieuland in de groep Sylvester's Team.

'Daydream' was het enige Wallace Collectionnummer waarvan Nieuland de zanger was. Het stond in meer dan twintig landen op nummer één. Van de single werden twee miljoen exemplaren verkocht en het nummer werd ook talloze keren gecoverd, door onder anderen Claude François, Paul Michiels en I Monster.

The Wallace Collection brak in 1969 door met het album Laughing Cavalier, dat werd opgenomen in de Abbey Road Studios van de Beatles. Sir George Martin, producer van de Beatles, beschouwde het album zelfs als de beste release van dat jaar. De band deed alle grote Europese festivals aan en trad zelfs op in Peru, Venezuela, Mexico en Rio de Janeiro, waar ze in een uitverkocht stadion voor 40.000 toeschouwers speelden.

Ook met nummers als 'Love' en 'Serenade' scoorde de groep nummereenhits in België. The Wallace Collection maakte de soundtrack voor de Franse films La maison en L'intrus, met Charles Aznavour in de hoofdrol.

De groep hield het in 1971 voor bekeken toen de lange tournees zwaar begonnen te wegen. In 2005 traden ze in het kader van de Golden Years nog eens op in het Sportpaleis in Antwerpen. Ook op de 0110-concerten voor verdraagzaamheid in oktober 2006 speelden ze in Brussel.

(cdm)