Direct naar artikelinhoud

Beleggers omarmen opnieuw bankaandelen

BRUSSEL l De al maanden verguisde bankaandelen beleefden een hoogdag. De beleggers trokken zich op aan elementen die erop kunnen wijzen dat de kredietcrisis stilaan achter de rug is.

Zowel voormalig Federal Reservevoorzitter Alan Greenspan als Citigrouptopman Chuck Prince stelde dat de markten stilaan normaliseren. Maar slechte cijfers over de huizenmarkt in de VS temperden het optimisme.

De sectorindex van de Europese banken in de brede beursgraadmeter Dow Jones Stoxx600 spurtte 2,3 procent hoger. De voorbije vijf handelsdagen herstelde de Europese bankensector al 5,2 procent. Fortis steeg 2,3 procent, Dexia kreeg er zelfs 3,2 procent bij.

"De stijging van de bankaandelen heeft te maken met twee factoren", legt een handelaar van Goldman Sachs uit. "In de eerste plaats hopen veel beleggers op bijkomende renteverlagingen door de Federal Reserve, omdat de situatie op de huizenmarkt in de VS nog altijd verslechtert. Daarnaast blijkt uit de kwartaalcijfers van de banken dat de verliezen door de crisis al bij al binnen de perken blijven. Bovendien krijgen we eindelijk opheldering over waar en in welke mate er schade was."

Chuck Prince, de directievoorzitter van 's werelds grootste bank Citigroup, verklaarde maandagavond dat na de winstdaling met 60 procent in het derde kwartaal het opnieuw business as usual is.

Alan Greenspan, de ex-voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, zei tijdens een speech in Londen dat de kredietperikelen 'mogelijk voorbij' zijn. De uitspraken van de twee eminenten uit de financiële wereld zetten veel beleggers aan tot kopen.

Toch gingen de algemene beursindexen slechts beperkt vooruit. In de namiddag kwam er voor de zoveelste keer slecht nieuws over de Amerikaanse woningmarkt. De lopende verkoopcontracten voor huizen en appartementen daalden in augustus met 6,5 procent tegenover de maand voordien, tot het laagste peil sinds die indicator in 2001 werd gecreëerd.

"Opnieuw een bewijs dat de gevolgen van de kredietcrisis zich nog steeds uitbreiden", stelt econoom Dimitry Fleming van ING. "We mogen ons voor nog meer bar slechte cijfers over de vastgoedmarkt opmaken. Er is absoluut niets dat een heropleving doet vermoeden."