Direct naar artikelinhoud

Proces tegen producer Phil Spector mislukt

Vermoordde popproducer Phil Spector in februari 2003 B-filmactrice Lana Clarkson? Op die vraag kon de jury in Los Angeles woensdag geen eensluidend antwoord geven. Daarmee spatte na vijf maanden het hele proces uit elkaar.

Door Thea Swierstra

LOS ANGELES l Spector bleef uiterlijk onbewogen toen de conclusie werd uitgesproken. Hij ging als vrij man naar huis in plaats van vijftien jaar achter de tralies te moeten doorbrengen.

Al vanaf de eerste dag van de beraadslaging heerste er verdeeldheid in de jury. Bij de eerste stemming achtten vier leden Spector (67) schuldig, vijf onschuldig en drie waren onbeslist. In de eerste spannende uren van de beraadslaging probeerden juryleden de dood van Clarkson (40) te reconstrueren, om te zien vanuit welke hoek ze was neergeschoten en in welke richting haar bloed spatte. Het experiment leverde geen antwoord op alle vragen. Twee van de twaalf juryleden besloten daaruit dat de mogelijkheid dat de actrice zelfmoord pleegde daarmee niet was uitgewist.

Een jurylid zei later dat de jury graag een psychologisch profiel had gehad van Clarkson. "De mensen die Spector niet schuldig bevonden, waren aan het discussiëren of ze al dan niet suïcidaal was." Volgens de verdediging was ze dat. Zij voerden mails en getuigen aan die dat bevestigden. Ook legden ze forensisch bewijs op tafel dat Clarkson zichzelf zou hebben doodgeschoten, met opzet of per ongeluk. Er werd geen materiaal afkomstig van het schietincident teruggevonden op de handen en kleding van Spector. Clarkson werd met een pistool in de mond geschoten, maar op het wapen werden geen vingerafdrukken gevonden.

De openbare aanklagers zien het anders. Zij omschreven Spector als een excentrieke wapenfreak die een geschiedenis heeft van geweld jegens vrouwen die hem dreigden te verlaten. Zij gaan er dan ook van uit dat Spector Clarkson in een dronken bui heeft neergeschoten op het moment dat ze probeerde het huis te verlaten, omdat ze niet op zijn avances wilde ingaan.

Een chauffeur getuigde dat Spector diezelfde ochtend zijn huis kwam uitgelopen met een pistool in zijn hand en zei: "Ik denk dat ik iemand vermoord heb." Op dat moment zat Clarksons lichaam ineengezakt op een foyerstoel achter hem. Een jurylid vroeg zich bovendien af wat Spector, die het noodnummer 911 niet belde, deed in de 40 minuten tussen de dood van Clarkson en het moment waarop de politie arriveerde. "Hij handelde als iemand die schuldig is."

Clarkson en Spector hadden elkaar enkele uren voor het fatale moment leren kennen in een club in Hollywood waar Clarkson werkte. Clarkson was met Spector mee naar zijn villa in Los Angeles gegaan om nog iets te drinken nadat de bar om twee uur sloot. Clarkson, die enige bekendheid verwierf met de cultfilm The Barbarian Queen (1985), werkte daar tegen haar zin. De B-actrice idealiseerde Marilyn Monroe en jaagde op roem, maar was op de dool na een zoveelste weigering. Volgens vrienden zat ze financieel in een dal en voelde ze zich vernederd omdat ze een job als barhostess had moeten aannemen.

In tegenstelling tot Clarkson kon Spector bogen op een stevige professionele reputatie. Hij wordt gezien als een van de invloedrijkste figuren uit de rock- en popgeschiedenis. Spector oogstte in de jaren zestig roem met zijn Wall of Sound, een opnametechniek die voor een revolutie zorgde in de popmuziek. Hij werkte samen met grootheden als The Beatles, Tina Turner, The Ramones en The Righteous Brothers.

Na het uiteenspatten van het proces werd dan ook de vraag gesteld in hoeverre Spectors bekendheid daarin een rol had gespeeld. De openbare aanklagers laten het er evenwel niet bij. Op 3 oktober start een nieuwe poging om Spector te berechten.

De openbare aanklagers omschreven Spector als een wapenfreak die een geschiedenis heeft van geweld jegens vrouwen die hem dreigden te verlaten