Direct naar artikelinhoud

België voert grootste aantal wapens uit naar Midden-Oosten

België exporteerde in 2010, een jaar voor de Arabische Lente, voor bijna 63 miljoen euro militaire vuurwapens naar het Midden-Oosten. Dat is 56 procent van de totale EU-export van vuurwapens naar die regio, stelt het Vlaams Vredesinstituut.

Vooral Jordanië (39,6 miljoen euro) en Saoedi-Arabië (19,5 miljoen) ontvingen heel wat Belgische vuurwapens. Tegenover 2009 steeg de Belgische export van militaire vuurwapens naar het Midden-Oosten met bijna 50 procent.

Met een waarde van 231 miljoen euro staat ons land in voor bijna een kwart van de totale EU-export van militaire vuurwapens. België is de op een na grootste Europese exporteur van dat soort wapens, na Duitsland en voor Oostenrijk.

"Het merendeel van die vuurwapens komt van FN Herstal, dat volledig in handen is van het Waals Gewest", zegt Nils Duquet van het Vlaams Vredesinstituut. "In 2010 stuurde ook Vlaanderen voor 31 miljoen euro hoogtechnologisch militair materiaal naar de regio."

Wat er precies met die wapens gebeurt, is niet duidelijk. "En daar wringt het schoentje", zegt Duquet. "We moeten het traject van die producten kunnen traceren."

In Europa staat België op de achtste plaats met een vergunde export van 1 miljard euro in 2010.