Direct naar artikelinhoud

Blair incasseert maandelijks 1 miljoen pond met lezingen

Tony Blair zou per speech tot bijna 300.000 euro opstrijken

LONDEN l De Britse ex-premier Tony Blair haalt wereldwijd een fortuin binnen met het geven van lezingen. Maandelijks verdient hij met gemiddeld vijf spreekbeurten circa 1,4 miljoen euro, grofweg 1 miljoen pond. Per speech zou Blair bedragen tussen de 140.000 en 280.000 euro opstrijken, verklaarden bronnen rond de ex-premier aan The Sunday Times.

Tijdens een tournee door de VS en Canada geeft Blair in januari drie lezingen in vier dagen. Bij een optreden op de Amerikaans-Joodse Universiteit nabij Los Angeles kost het duurste entreeticket op 14 januari 2.500 dollar (1.700 euro).

Voor deze prijs kunnen geïnteresseerden deelnemen aan de receptie en het diner met de Britse oud-premier en mogen dan zelfs met hem op de foto. Naar verwachting zal Blair hiervoor een half miljoen pond, ruim 700.000 euro, op zijn bankrekening bijgeschreven krijgen.

Vorige maand werd bekend dat de voormalige Britse leider voor een praatje van twintig minuten in China een slordige 340.000 euro ving. Blairs vrouw Cherie rekent ook een stevig tarief van zo'n 21.000 euro per lezing.

Naast zijn lucratieve spreekbeurten is Blair tegenwoordig ongeveer 60 procent van zijn tijd kwijt met het uitvoeren van zijn onbetaalde job als speciaal gezant voor het Midden-Oosten. "Blair stond in het centrum van de meest belangrijke geopolitieke gebeurtenissen in de wereld van de afgelopen tien jaar. De mensen hier willen weten wat hij te zeggen heeft over zijn rol als gezant voor het Midden-Oosten", aldus een sponsor.

Blair weet zich met zijn financieel interessante speeches in bekend gezelschap. Zijn oude politieke bondgenoot en voormalig Amerikaans president Bill Clinton ving in 2003 een half miljoen euro voor een spreekbeurt op de internationale diamantconferentie in Antwerpen. Clintons vicepresident en Nobelprijswinnaar Al Gore haalde een jaar eerder op dezelfde conferentie een bedrag van 300.000 euro binnen. (WB)