Direct naar artikelinhoud

Kinderbedden in ziekenhuizen vol door 'verkoudheidsvirus'

BRUSSEL l Ziekenhuisbedden voor kinderen liggen overal vol. Het RS-virus, dat sterk lijkt op een verkoudheid en vooral heel kleine kinderen treft, is daarvoor verantwoordelijk. 'Dat fenomeen zie je elk jaar, maar dit jaar is het indrukwekkend', zegt kinderlongarts Kris De Boeck van het UZ Gasthuisberg in Leuven.

"De pakweg 120 kinderbedden in ons ziekenhuis liggen voortdurend vol." Voor het einde van de epidemie is het wachten tot februari, "maar de piek moet tegen dan allang gepasseerd zijn", stelt De Boeck gerust.

Maandag tekende het ZOL in Genk een piek op met honderd consultaties. De oorzaak zijn maag- en darmontstekingen, maar vooral luchtwegeninfecties, met name door het RS-virus, dat de laatste anderhalve week weer epidemische vormen aanneemt. En het fenomeen is landelijk. Dat beaamt De Boeck, maar dat weten ze bijvoorbeeld ook in het Koningin Paolaziekenhuis in Antwerpen.

"Het is duidelijk op zijn hoogtepunt", zegt verpleegkundige Vera Vissers. "We hebben voornamelijk een probleem met de schaarse bedden - 6 van de 75 bij ons - voor zware gevallen, waar de kinderen beademd moeten worden. Het overleg tussen de ziekenhuizen is goed, maar het is dus overal druk. Zieke kinderen elders onderbrengen is dus niet makkelijk."

Het RS-virus (respiratoir-syncytiaal virus) lijkt op een verkoudheid. "Eerst krijg je een snotneus en moet je hoesten", aldus dokter De Boeck. "Na een dag of twee volgt kortademigheid, moeizaam en snel ademen, en heel veel hoesten." In extreme gevallen kan dat zo hevig zijn dat het kind moet braken en als het niet meer wil drinken, kan het ook uitdrogen. "In dat geval is een baxter nodig, maar meestal wordt het virus eerder herkend en komt het zover niet."

"Je moet sowieso eerst je huisarts raadplegen", benadrukt De Boeck, "die je indien nodig doorverwijst naar een ziekenhuis." De gevallen die daar terechtkomen, zijn in de regel, maar niet altijd, jonger dan zes maand. "Risicogevallen zijn ook kinderen die te vroeg geboren zijn, kinderen met een hartaandoening... Als er thuis gerookt wordt, maak je natuurlijk ook meer kans."

Alert zijn blijft de boodschap, maar verder is er niet veel aan te doen: in de meeste gevallen zit er niets anders op dan gewoon uitzieken. De Boeck heeft maar één schrale troost voor ouders met RS-zieken: "In de zomer is het virus weer helemaal weg."

(KJ)