Direct naar artikelinhoud

Commissaris wil inzetten op gerichte controles

Alcoholcontroles vinden te vaak overdag plaats en missen daarom hun doel, zo stelt commissaris Daniël Noens. De Bob-controles focussen volgens Noens te veel op de opgelegde quota.

"De politie organiseert te vaak alcoholcontroles wanneer er heel veel bestuurders op de baan zijn en er erg weinig pakkans is. Alleen op die manier kunnen ze de opgelegde quota halen." Dat zei commissaris Daniël Noens van de politiezone Asse-Merchtem-Opwijk-Wemmel (AMOW) gisteren in Het Journaal.

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) verhoogde dit jaar het streefcijfer voor alcoholcontroles van 240.000 naar 250.000. Dat gebeurde weliswaar in overleg met de politie, maar lang niet alle politiemensen vinden die aanpak zinvol.

Noens wil komaf maken met de quota en inzetten op gerichte controles, bijvoorbeeld 's nachts en tijdens het weekend. Gemiddeld blijkt bij controles in ons land 3,3 procent van de bestuurders onder invloed. Bij gerichte controles is dat 10 à 12 procent. Met als opmerkelijk gevolg dat de politiezones die de meeste dronken bestuurders onderscheppen, onderaan het klassement bengelen wat betreft de quota.

Gert Cockx van politievakbond NSPV sluit zich aan bij de kritiek van Noens. "Als je heel veel bestuurders moet controleren, dan controleer je best overdag. Maar dat gaat ten koste van de kwaliteit. Overdag rijden er nu eenmaal relatief weinig bestuurders rond die onder invloed zijn. Meer en meer politiemensen raken er daarom van overtuigd dat het huidige systeem zijn doel voorbijschiet. Het is nochtans geen populaire boodschap, want dat betekent dat politiemensen vaker 's nachts zouden moeten werken. Maar dan heb je wel het gevoel dat je effectief werkt aan verkeersveiligheid. Daar gaat het uiteindelijk toch om."

Het BIVV blijft erbij dat het streefcijfer voor alcoholcontroles niet te hoog ligt. Volgens Sofie Van Damme van het BIVV wordt het streefcijfer in overleg met de federale en de lokale politie vastgelegd. Hoewel het streefcijfer vorig jaar op 200.000 lag werden er uiteindelijk meer dan 263.000 ademtesten afgelegd.