Direct naar artikelinhoud

Eerste Afrikaanse miljardaire is vriendin van prins Laurent

Isabel dos Santos, de dochter van de Angolese president, is de eerste Afrikaanse vrouw die één miljard dollar bezit. In 2011 ontmoette prins Laurent Dos Santos en haar echtgenoot tijdens zijn omstreden trip naar Congo en Angola.

Terwijl Europa en de Verenigde Staten worstelen met de economische crisis, gaat het in Afrika steeds beter. Toch voor de absolute toplaag. Het Amerikaanse zakenblad Forbes, dat jaarlijks de allerrijksten ter wereld in kaart brengt, signaleerde deze week een nieuwe mijlpaal: de eerste vrouwelijke miljardair uit Afrika. Het gaat om Isabel dos Santos (40), de oudste dochter van de Angolese president José Eduardo dos Santos.

De familie van de president, die al 33 jaar aan de macht is, beheerst een groot deel van de economie. Bijna 70 procent van de inwoners leeft onder de armoedegrens. Angola stond vorig jaar in de top 20 van meest corrupte landen ter wereld. Opmerkelijk is dat prins Laurent contacten onderhoudt met de Afrikaanse miljardaire en haar echtgenoot Sindika Dokolo. Aan het trouwfeest van het koppel in 2003 hing een prijskaartje van 4 miljoen euro.

Hoofd corruptie

Na de omstreden reis van Laurent naar Congo en Angola in 2011 verklaarde gewezen Open Vld-staatssecretaris Pierre Chevalier in het boek Zondaar van Laken dat de prins het koppel had ontmoet. Chevalier werkt vandaag voor George Forrest, die al decennia actief is in de Congolese mijnsector. Hij omschreef Dos Santos als "een sympathieke vrouw, maar een die aan het hoofd staat van de corruptie in Angola. Als je er zaken wilt doen, moet je via haar en haar echtgenoot passeren."

Dokolo, zakenman en kunstverzamelaar, bracht een deel van zijn jeugd in ons land door en wordt nog regelmatig in Brussel gesignaleerd. Naar verluidt onderhoudt Laurent via hem contacten met Angolese vertegenwoordigers. Onlangs lekte uit dat de jongste zoon van koning Albert contact zou hebben met Angolese diplomaten in verband met een milieuproject van zijn stichting GRECT in het land. Berichten daarover in deze krant werden door een van de advocaten van de prins bevestigd tegenover een journalist van vtm. Hij had het over telefonische contacten.

Booming Angola

Nadat premier Elio Di Rupo (PS) in het parlement had laten weten dat eventuele contacten met diplomaten de prins zijn dotatie van ruim 300.000 euro konden kosten, verklaarden de advocaten van Laurent dat de prins de verbintenissen had gerespecteerd die de regering hem in 2011 had opgelegd. Uit een onderzoek van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) bleek vervolgens dat er 'voor zover hij op dat moment had kunnen nagaan' geen ongeoorloofde contacten met Angolese diplomaten waren geweest.

Isabelle dos Santos begon op 24-jarige leeftijd in 1997 een restaurant in Luanda - Miami Beach Club - en heeft nu belangen in meer dan 40 bedrijven, met een totale waarde van ruim 1 miljard dollar. In Portugal onder meer in de bank BPI en het multimediabedrijf Zon, in Angola in Banco BIC, telecombedrijf Unitel en de olie- en diamantsector. Een deel van haar investeringen wordt via Nederlandse holdings gecontroleerd.

Dat de eerste Afrikaanse vrouwelijke miljardair uit Angola komt, is niet zo gek. De voormalige Portugese kolonie is booming sinds in 2002 de 27 jaar oude burgeroorlog werd beëindigd en de enorme oliereserves konden worden geëxploiteerd. De miljarden stromen het land binnen. Angola boekte vorig jaar een economische groei van 9,7 procent, al moet het gros van de bevolking rondkomen met minder dan 2 dollar per dag.