Direct naar artikelinhoud

Moskou blaast warm en koud over raketschild VS

Moskou l 'Het Amerikaanse raketschild in Europa is een provocatie.' Maar: 'Rusland wil zich niet in een wapenwedloop storten.' Moskou dreigt en tempert tegelijk.

"De NAVO blijft Rusland omsingelen en het raketafweersysteem boven Polen en Tsjechië is een pure provocatie", zei Vladimir Poetin onlangs. De Russische president valt de jongste tijd steeds vaker op door zijn uithalen naar het Westen. Sommigen verdenken hem ervan op een nieuwe Koude Oorlog aan te sturen.

Om de woorden van zijn chef nog kracht bij te zetten, heeft generaal Nikolaj Solovtsov deze week olie op het vuur gegoten. "Als Polen en Tsjechië beslissen het Amerikaanse systeem op hun territorium toe te laten, zal de Russische strategische raketstrijdmacht haar projectielen op die installaties richten", luidde het.

In mensentaal betekent dat dat Moskou mogelijk raketten tegen de NAVO-landen Polen en Tsjechië zal gebruiken. Warschau en Praag hebben inmiddels het licht op groen gezet voor het schild; ze hebben gezegd dat ze zich 'bedreigd en gechanteerd' voelen door Moskou.

De Tsjechische vicepremier Aleksandr Vondra zei dat "de Russische dreigementen precies de reden zijn waarom wij een raketverdediging nodig hebben". De Polen en Tsjechen zijn hun periode van sovjetsatellietstaat nog niet vergeten.

Na de hevige kritiek neemt Rusland nu plots een gematigder houding aan. "Moskou wil zich niet in een wapenwedloop storten." Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in de regeringskrant Rossijskaja Gazeta woensdag. De VS deden prompt een geste terug. De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Tom Casey, noemde Rusland "op lange termijn een belangrijke partner".

De stafchef van het leger, Joeri Baloejevski, zei echter diezelfde dag nog dat Rusland bij zijn harde standpunt blijft over de 'onaanvaardbare' installatie van het raketschild. Volgens de generaal is het initiatief vooral gericht tegen Rusland, omdat Iran en China geen langeafstandsraketten bezitten. (FS)