Direct naar artikelinhoud

Een verhaal voor elk seizoen

Nu de koudste maand maart sinds lang heerst en het weer helemaal in de war lijkt, is er Vos en Haas en de seizoenen.

"Elk jaar is het één keer lente. En één keer zomer. En één keer herfst. En één keer winter. Dat gaat zo." Dat staat op de achterflap van het boek te lezen. Vier fijne verhalen werden gebundeld in een dik boek. Een verhaal voor elk seizoen. In de lente houden Vos, Haas en Uil lenteschoonmaak. Ze wisselen rommel uit en kunnen zich zo verkleden in de gekste outfits. Tot er ruzie ontstaat van wie de leuke kostuums nu juist zijn. In de zomer wil Uil gedichten schrijven. Maar dat was buiten de onweersbui gerekend. En buiten het feit dat dichten buitengewoon moeilijk is: "Op het blad van Uil staat: 'Ik ben een uil.' 'Meer weet ik niet', zucht Uil. 'Dichten is zwaar werk. Je moet hard nadenken.'"

In eenvoudige taal - de meeste woorden hebben niet meer dan twee lettergrepen - slaagt Sylvia Vanden Heede erin om toch erg boeiende, grappige en herkenbare verhaaltjes te schrijven voor kinderen die net kunnen lezen. Dat in combinatie met de prachtige illustraties van Thé Tjong-Khing, die al verschillende prijzen binnenhaalde voor zijn eenvoudige tekeningen, zorgt ervoor dat de Vos en Haas-reeks een succesverhaal is.

De formule wordt misschien wel een beetje uitgemolken: met e-books en de heruitgave van bestaande verhalen in dikke verzamelboeken verschijnt er elk jaar wel iets nieuws van Vos en Haas. Maar de kwaliteit blijft erg hoog. Dus hoe meer kinderen kunnen leren lezen met de leukste dieren van het bos, hoe beter.

Sylvia Vanden Heede en Thé Tjong-Khing, Vos en Haas en de seizoenen,

Lannoo, 76 p., 19,99 euro, 6+.