Direct naar artikelinhoud

Doek valt over Océade en Mini-Europa

Het ziet ernaar uit dat het voorbij is voor de parken Mini-Europa en Océade op de Brusselse Heizel. Hun concessie eindigt op 31 augustus en de eigenaar deed geen nieuw bod.

Bij Mini-Europa en Océade wordt deze ochtend een buitengewone personeelsvergadering georganiseerd. Daarna belegt Thierry Meeus, directeur en hoofdaandeelhouder van de twee parken, een persconferentie. De verwachting is dat op beide bijeenkomsten de stopzetting van de activiteiten wordt aangekondigd.

De twee parken bevinden zich immers op de terreinen waar tal van nieuwe ontwikkelingen op stapel staan in het kader van het stadsontwikkelingsproject NEO. In een openbare aanbesteding werden de plannen van drie tijdelijke verenigingen geselecteerd.

Volgens een nieuwsbrief van de Franstalige christendemocraten cdH van de stad Brussel deed Meeus niet mee aan die aanbesteding 'om financiële redenen'. De cdH wil dat de parken behouden blijven en geïntegreerd worden in de projecten van de drie gekozen verenigingen. Maar Meeus gooit nu blijkbaar de handdoek in de ring. Hij was niet bereikbaar voor commentaar.

Iets meer dan een jaar geleden luidde Meeus al de alarmbel. Hij noemde de omstandigheden waarin de parken zouden moeten sluiten en de manier waarop hij behandeld werd door de stad Brussel 'ronduit schandalig' en startte daarna een petitie om de twee attractieparken te behouden. Uit de website van de parken blijkt dat al 38.700 handtekeningen werden ingezameld voor het behoud van de attracties op hun locatie.

Maar de kans bestaat dat Mini-Europa elders uit zijn as zal verrijzen. Meeus onderhandelde al met de stad Kortrijk als met Eigenbrakel om daar een nieuw Europa in miniatuurvorm te bouwen. Het gaat wel om een investering van 18 miljoen euro. Kortrijk haakte onlangs af.

Mini-Europa is na het Atomium de grootste toeristische attractie op de Heizel. Met circa 350 monumenten in maquettevorm trekt het jaarlijks zo'n 350.000 bezoekers. Océade is goed voor ruim 200.000 belangstellenden. Samen met Kinepolis en The Village vormden die twee attracties Bruparck.

Volgens de laatst beschikbare jaarrekening (2011) boekte het bedrijf 4,17 miljoen omzet en 0,79 miljoen nettowinst. Het heeft een gezonde balans. Alles samen werken er zo'n 120 mensen, van wie de helft vast in dienst en de helft op tijdelijke/seizoensbasis.