Direct naar artikelinhoud

België en Nederland sluiten rangenrondfiasco met Fyra

De Belgische en Nederlandse spoorwegen sluiten de rangen in de zoektocht naar een alternatief voor de Fyra. Dat hebben minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) en zijn Nederlandse collega gezegd nadat de NMBS eenzijdig besloot de Fyra te dumpen.

Alles is weer peis en vree in het huishouden van de spoorwegen. Die boodschap zwierde minister Labille gisteren de wereld in. Daarvoor had Labille de Nederlandse staatssecretaris voor Infrastructuur Wilma Mansveld en NMBS-CEO Marc Descheemaecker op zijn kabinet ontvangen. Dat gebeurde op uitdrukkelijke vraag van de Nederlandse regering.

Hooguit een half uurtje, meer hadden de tenoren niet nodig om de Belgisch-Nederlandse rangen te sluiten. Voor het grote publiek, althans. "We hebben de bestaande akkoorden herbekrachtigd en de welwillendheid van beide partijen benadrukt", zegt Labille formeel. Een getelefoneerde boodschap, want het was al langer duidelijk dat de Belgische regering de brokken van de NMBS zou moeten lijmen.

Spreken met één stem

Sinds het Fyrafiasco staat de relatie tussen de NMBS en NS onder hoogspanning. De Belgische en Nederlandse spoorwegen hebben sinds 1996 een commercieel akkoord voor een internationale treinverbinding. Maar dat akkoord werd op 31 mei eenzijdig gekelderd door Descheemaecker. De Belgische topman toonde toen een vernietigende presentatie met foto's van de gebreken aan de Fyra. Conclusie: de Fyra wordt definitief gedumpt. Een strategische zet van Descheemaecker waarmee zelfs de eigen partner NS in snelheid werd gepakt. Tot grote ergernis van onze noorderburen.

Nu sluiten België en Nederland opnieuw de rangen. "We zullen de internationale akkoorden tussen België en Nederland uit 1996 respecteren. Wij hebben één gemeenschappelijke prioriteit: een kwalitatief goede en structurele verbinding tussen Nederland en België. Dat onderkennen alle partijen", zegt Labille. Op aandrang van Mansveld werd ook afgesproken om voortaan met één stem te spreken. Mansveld: "We gaan ons samen inzetten om een stevig en efficiënt aanbod voor de reiziger te organiseren."