Direct naar artikelinhoud

Is Bumba uw geld waard?

Studio 100, het bedrijf van Bumba, K3 en Plopsaland, zou nog dit voorjaar 90 miljoen euro willen ophalen bij de Belgische spaarder. Daarvoor zou de entertainmentgroep bedrijfsobligaties uitgeven. Wat moeten we daarover weten?

Wat zijn dat, bedrijfsobligaties?

Ondernemers hebben geld nodig om een bedrijf op te starten of verder te laten groeien. Dat geld kunnen ze op verschillende manieren bij elkaar brengen. Ze kunnen zelf investeren of een lening bij een bank aangaan.

Maar ze kunnen ook rechtstreeks een beroep doen op spaarders door obligaties uit te geven. Koopt u een obligatie van een bedrijf dan leent u haar in principe geld. Het bedrijf moet die lening na een afgesproken periode terugbetalen. In ruil voor het ter beschikking stellen van uw spaargeld, ontvangt u intresten van het bedrijf. Bij Studio 100, dat voorlopig geen commentaar kwijt wil, ligt het bedrag van de obligatie-uitgifte met zo'n 90 miljoen euro vrij hoog.

Waarom niet aankloppen bij professionele beleggers?

Vier jaar geleden klopte Studio 100 al eens aan bij institutionele investeerders en vermogende particulieren. Toen werd 40 miljoen euro opgehaald. Dat ze nu bij de gewone spaarder langsgaat is een vrij logische stap. De rente staat historisch bijzonder laag. Dat maakt het aantrekkelijk voor bedrijven om hun financiering te diversifiëren met obligaties. De keerzijde van de medaille is dat zo'n obligatie in het huidige renteklimaat doorgaans een eerder kleine rente oplevert. De institutionele beleggers eisen een groter rendement. Het is ook een vrij goedkope vorm van klantenbinding. Het Franse pretpark Parc Asterix geeft zijn beleggers bijvoorbeeld jaarlijks een gratis toegangsticket.

Waarom sluit Studio 100 niet gewoon een lening af bij de bank?

De meeste bedrijven willen niet al hun eieren in één mand leggen. Dat geldt net zo voor hun schuldfinanciering. Door je schulden te spreiden ben je als bedrijf niet afhankelijk van alleen maar de bank, of alleen maar het beursklimaat.

"Een ander voordeel van een bedrijfsobligatie is dat je een grote vrijheid heb om het geld te gebruiken. Bij een banklening wordt dat meestal toegeschreven op een welbepaald project. Bovendien krijg je in ruil voor zo'n obligatie-uitgifte best veel visibiliteit als bedrijf. Je kunt het vergelijken met een beursgang, maar dan zonder de vele verplichtingen", zegt Koen De Leus, senior economist van KBC.

Zijn dergelijke bedrijfsobligaties wel veilig?

Dat hangt uiteraard af van het bedrijf dat dergelijke obligaties uitschrijft. De makelaar die het bedrijf daarbij helpt moet daarvoor een prospectus opmaken. De kredietwaardigheid van het bedrijf en de obligaties zijn met elkaar verbonden. Als je obligaties koopt van een bedrijf met een goede kredietwaardigheid beperk je het risico, maar krijg je ook vaak een lagere rentevoet. Kies je voor een bedrijf met een hoger risicoprofiel, zul je doorgaans een hogere rentevoet krijgen. Wel belangrijk om weten: bedrijfsobligaties vallen niet onder het depositogarantiesysteem, zoals je wel hebt op je spaarboekje.

Wat gaat Studio 100 doen met het opgehaalde geld?

Dat is nog niet duidelijk, gezien het bedrijf nog niet klaar is met zijn uitgifte. Analisten vermoeden dat het bedrijf van Hans Bourlon en Gert Verhulst het opgehaalde bedrag zal investeren in zijn pretparken. In De Panne start Studio 100 binnenkort met de bouw van een hotel om gasten van Plopsaland en het nieuwe waterpark Plopsaqua te ontvangen.

Studio 100 is ook steevast op uitkijk naar overnames in de pretparkwereld. Met extra cash in huis kan het bedrijf sneller reageren als zich iets aandient.