Direct naar artikelinhoud

'Bekendste alcoholmedicijn werkt niet'

Antabuse, een medicijn om alcoholverslaving tegen te gaan, werkt niet. Dat schrijft het Kenniscentrum in een nieuw rapport. Nochtans worden deze pillen volgens experts het vaakst voorgeschreven.

In een nieuwe studie onderzocht het Federaal Kenniscentrum alle geneesmiddelen die gebruikt worden in de strijd tegen alcoholverslaving. De conclusie over disulfiram, beter bekend onder de merknaam Antabuse, is opvallend. "Goed gecontroleerde studies bevestigen de werkzaamheid niet, ongeacht het niveau van alcoholgebruik", staat in het rapport. "Behalve misschien dan voor de patiënten die de behandeling zeer nauwgezet volgen."

Vreemd, zeker als je weet dat Antabuse zowat het bekendste en meest gebruikte medicijn tegen alcoholverslaving moet zijn. Exacte cijfers zijn er niet maar verschillende experts bevestigen dat Antabuse nog steeds het meest voorgeschreven middel is.

Antabuse bestaat al sinds de jaren vijftig. Het doet de drang naar alcohol niet verminderen, maar zorgt ervoor dat drank slecht verteerd wordt. Wie de pillen slikt en erna toch bier of wijn drinkt, wordt misselijk, begint te zweten of krijgt hartkloppingen. Soms kunnen de bijwerkingen ronduit gevaarlijk zijn.

"Het is een product dat alleen maar werkt als iemand gemotiveerd is om te stoppen met drinken", zegt Ann Van Duyse, medisch directeur van De Sleutel en verslavingsexpert. "In die gevallen kan Antabuse ondersteunend werken. Een stok achter de deur, zeg maar. Maar in de praktijk zie je dat het vaak voorgeschreven wordt aan mensen die helemaal niet willen stoppen met drinken. Die foefelen dan met hun medicatie."

Wat soms ook voorvalt is dat patiënten niet meer reageren op de geneesmiddelen.

Toch wil Van Duyse het middel niet zomaar aan de kant schuiven. "In sommige gevallen kan het nuttig zijn. Er blijft een vraag om het voor te schrijven. Ik zou de studies eerst eens willen zien waar het Kenniscentrum naar verwijst."

In Vlaanderen vertoont 6 tot 10 procent van de bevolking problematisch drinkgedrag. Voor mannen betekent dat meer dan 21 glazen per week, voor vrouwen is dat meer dan 14 glazen. Volgens eerder onderzoek kost alcoholmisbruik België jaarlijks 4,2 miljard euro. Dat is meer dan diabetes of kanker.

Ondanks die hoge cijfers zoekt slechts een minderheid van de verslaafden daadwerkelijk hulp. Slechts 10 procent van de alcoholverslaafden wordt voor hun probleem behandeld. "Veel mensen realiseren zich niet eens dat ze een probleem hebben", zegt Frieda Matthys, voorzitter van de Vereniging voor alcohol- en andere drugproblemen (VAD) en diensthoofd psychiatrie UZ Brussel. Ook zij schrijft regelmatig Antabuse voor.