Direct naar artikelinhoud

Weyts wil af van verplichte busreservatie

Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil de reservatieplicht op bus of tram voor mensen met een beperking laten uitdoven.

Personen met een beperking die de bus of de tram willen nemen, moeten dat nu minstens 24 uur op voorhand aanvragen als ze begeleiding willen. Zelfs als de aanvraag op tijd is gebeurd, is het nog niet zeker of er begeleiding zal zijn. Maar dat is een rem op hun sociaal leven, verklaarde Ben Weyts op een evenement van Hart voor Handicap, een initiatief van De Standaard. "Veel mensen met een beperking ervaren dat ook als zeer stigmatiserend. De 24-urenregel is achterhaald." Weyts wil de verplichting laten uitdoven op prioritaire lijnen van De Lijn. Over hoeveel tram- en buslijnen dat gaat en wanneer het stopt, is nog niet bekend. Weyts praat daar nog over met De Lijn.

Het schrappen van de reservatieplicht was een van de vijf actiepunten van Hart voor Handicap. "Het moet normaal zijn voor een vervoersmaatschappij dat er personen meerijden die een beperking hebben. Het openbaar vervoer moet daaraan aangepast zijn."

Daarnaast vraagt de organisatie ook nog om haltes in bussen, treinen en trams aan te kondigen en om samen met de gemeenten een toegankelijkheidsplan uit te werken. Weyts kondigde al aan dat er een mobiele applicatie komt die reizigers verwittigt wanneer ze moeten afstappen.