Direct naar artikelinhoud

De Gelaarsde Kat gaat solo

Voor wie het voorbije decennium op een onbewoond eiland zou gezeten hebben: de titelheld van Puss in Boots is een 'spin-off' van de populaire Shrek-films van DreamWorks. Nu mag de Gelaarsde Kat het solo proberen, met succes.

Een echte soloprestatie is het niet geworden, want Puss (stem van Antonio Banderas) weet zich omringd door andere sterke personages, zoals de verleidelijke Kitty Softpaws (Salma Hayek), het manipulerende ei Humpty Dumpty (Zack Galifianakis) en de outlaws Jack & Jill (Billy Bob Thornton en Amy Sedaris). De filmmakers zijn zo verstandig geweest om geen cameo's uit de Shrek-cast in dit nieuwe verhaal binnen te smokkelen. Ze gebruikten wel een procedé dat in het recente verleden vaker gebruikt werd om een filmfranchise nieuw leven in te blazen, namelijk een 'origin story'. Met andere woorden: hoe is het allemaal begonnen? Een dergelijke 'back-to-the-roots'-aanpak werd bij voorbeeld gebruikt bij Batman Begins van Christopher Nolan en ook bij Casino Royale, toen Daniel Craig de nieuwe James Bond werd.

In de story van Puss in Boots is er nog lang geen sprake van het Shrek-universum. We komen te weten waar het hoofdpersonage Puss vandaan komt, via welke heldendaad hij zijn laarzen en gevederde hoofddeksel verdiend heeft en hoe hij op het verkeerde pad is geraakt: "What can I say! I was a bad kitten'". De hoofdmoot gaat over de pogingen van Puss om zijn reputatie opnieuw op te krikken, via een snel, snedig en opwindend verteld verhaal dat draait rond vertrouwde, maar origineel verwerkte sprookjeselementen, zoals de magische bonen en de gans met de gouden eieren. Kennis van die sprookjeswereld is niet vereist, want de scenaristen hebben er toch hun eigen fantasierijke draai aan gegeven.

Vermits Puss niet alleen een avonturier is, maar ook een onverbiddelijke charmeur -een zogenaamde Katzanova, met een hoog 'Latin Lover'-gehalte dat door de stem van Banderas nog extra in de verf wordt gezet - wordt er ook ruimte gelaten voor een potentiële romance met Kitty Softpaws, die natuurlijk eerst de noodzakelijke stadia van argwaan, irritatie en regelrechte ruzie moet doorlopen.

Het levert onder meer een subliem gechoreografeerd flamencoduel op, dat uitmondt in een bijzonder spectaculaire achtervolging over de daken van het pittoreske stadje San Ricardo. Deze animatiefilm heeft trouwens wel meer van die avontuurlijke en origineel geënsceneerde actiesequenties. Een champagnekurk die gebruikt wordt om aan de overkant van een brede, zeer diepe kloof te geraken? Moet kunnen!

Komt er nog een vervolg op deze geslaagde Puss in Boots? Voor mij geen bezwaar. Een kat wordt niet voor niets verondersteld negen levens te hebben.