Direct naar artikelinhoud

Japan heropent jacht op bedreigde bultrugwalvis

TOKIO l Japan heeft zoals voorzien de walvisjacht heropend. De vloot viseert ook de bultrugwalvis, die nochtans met uitsterven bedreigd wordt. Daarmee wordt het meer dan veertig jaar oude moratorium op het jagen op bultrugwalvissen verbroken.

De 239 bemanningsleden sterke walvisvloot heeft de haven van Shimonoseki verlaten om tussen nu en half april in de buurt van Antarctica meer dan duizend walvissen te doden, ondanks scherp internationaal protest. Volgens het Japanse persbureau Kyodo zullen tot midden april "om onderzoeksdoeleinden" 850 dwergwalvissen en ook 59 vin- en bultrugwalvissen om het leven worden gebracht. Het gaat om de grootste walvisjacht in de Stille Zuidzee sinds lange tijd.

De vloot bestaat uit het moederschip Nisshin Maru van 8.044 ton en vijf andere schepen. Zij zullen onder andere data omtrent de maaginhoud en de leeftijd van de zoogdieren verzamelen. Na de terugkeer van de vloot wordt het walvisvlees op de vismarkt verkocht om volgens Japan toekomstige vangstvloten te financieren. Ongeacht een stop die in 1966 werd afgekondigd op de commerciële walvisvangst en ondanks internationaal protest omzeilt Tokio het moratorium, onder de dekmantel van "wetenschappelijke vangst". Voor het eerst sinds het moratorium zal Japan dus ook op bultrugwalvissen jagen, die volgens milieubeschermers met uitroeiing worden bedreigd.

De milieuorganisatie Greenpeace zal de vloot volgen en naar eigen zeggen "directe geweldloze acties" uitvoeren om de walvisjacht een halt toe te roepen. "Bultruggen zijn erg gevoelige dieren die in kleine en nauw verweven gemeenschappen leven. Zelfs de dood van een dier kan een vernietigend gevolg hebben voor de hele groep", zegt woordvoerder Junichi Sato.

De walvisvaarders zien dat anders. Volgens hen zijn de walvis- en bultrugpopulaties intussen op een voldoende hoog niveau om een jacht te verantwoorden. "Een vijftigtal bultruggen wegnemen uit een totaal van 10.000 zal geen enkele impact hebben", zegt Hideki Moronuki namens de vissersvloot op BBC.

De schepen hadden vrijdag al moeten uitvaren. Maar volgens Greenpeace werd het vertrek verschoven om premier Yasuo Fukuda niet in verlegenheid te brengen, die toen de Amerikaanse president George Bush ontmoette.