Direct naar artikelinhoud

Butler van Benedictus XVI aangeklaagd voor diefstal

Paolo Gabriele, de butler van paus Benedictus XVI wordt aangeklaagd voor meervoudige diefstal. Dat maakte onderzoeksrechter Piero Antonio Bonnet bekend.

Sinds het begin van dit jaar lekt via de Italiaanse media geheime informatie uit de pauselijke staat. Vatileaks, zoals het schandaal inmiddels heet, heeft met de presentatie van interne correspondentie en andere documenten een inkijkje gegeven in de machtstrijd, corruptie en vriendjespolitiek binnen de Vaticaanse muren.

In mei werd de 46-jarige butler van Benedictus gearresteerd. Hij zou de documenten stelende 'raaf' zijn. In zijn huis werden niet alleen geheime documenten gevonden, verstopt in de Playstation van zijn zoon, maar ook andere eigendommen van de paus, zoals een cheque ter waarde van 100.000 euro, zo bleek maandag uit het onderzoek.

Gabriele heeft toegegeven dat hij documenten toespeelde aan de media. Hij koos er bewust voor om documenten aan journalist Gianluggi Nuzzi te geven, die ze met zijn boek Zijne Heiligheid naar buiten bracht. "Overal slechtheid en corruptie in de kerk ziend, was ik zeker dat een schok genezend zou kunnen werken, om zo de kerk weer op het juiste spoor te krijgen", zei Gabriele op 5 juni tijdens een verhoor.

Er duikt ook een nieuwe verdachte op. Claudio Sciapelletti, computerexpert van het Vaticaan, wordt beschuldigd van hulp bij het plegen van een misdrijf. Hij speelde slechts een marginale rol, zei woordvoerder Lombardi.

Vaticaanexperts vermoeden dat Gabriele slechts een pion is in een groter machtsspel, waarbij kardinaal Tarcisio Bertone, de op een na machtigste man van het Vaticaan, een rol zou spelen. Ook het Vaticaan sluit andere medeplichtigen niet uit, zei woordvoerder Lombardi.

Ondanks het proces tegen Gabriele en Sciapelletti, ergens na 20 september, blijft het onderzoek verdergaan.