Direct naar artikelinhoud

Rechter schort zaak-Moeskroen op

‘Wat me stoort, is het feit dat de rechters van de federatie in het begin de steun van de clubs krijgen’, aldus Jean-Marie Philips, CEO van de voetbalbond, ‘maar dat die steun verdwijnt zodra ze de zaak van een bepaalde club behandelen.’

De zitting van de beroepscommisie van de licentie in de bondsgebouwen duurde gisterenvoormiddag amper enkele minuten. De reden daarvoor was simpel: de rechtbank van eerst aanleg in Brussel had donderdagavond in kort geding beslist dat de licentiecommissie onbevoegd was om de licentie in te trekken. De rechter gaf eveneens toe dat het principe van evenredigheid (tussen de feiten en de sanctie) niet gerespecteerd werd. De KBVB nam akte van de beslissing. Op straffe van een dwangsom van vijf miljoen euro besliste hij ook dat alle procedures moeten worden opgeschort tot 24 november. Die dag worden zowel Moeskroen als de KBVB op de rechtbank verwacht voor de pleidooien.

Licentiesysteem in vraag gesteld

“We nemen akte van de beslissing die ons vijf minuten voor de start van de debatten is meegedeeld”, verklaarde licentiemanager Roland Tis. Hij gaf ook toe dat deze beslissing het hele licentiesysteem in vraag stelt, maar volgens Tis is het nog te vroeg om daar van uit te gaan. “Momenteel nemen we enkel akte van het feit dat we de procedure moeten stopzetten”, klonk het.“Wat me een beetje stoort, is het feit dat de rechters van de federatie in het begin de steun van de clubs krijgen, maar dat die steun verdwijnt zodra ze de zaak van een bepaalde club behandelen”, vulde Jean-Marie Philips, CEO van de voetbalbond, aan. “Wat wel in ons voordeel speelt, is dat de Belgische commissie voor de mededinging verklaard heeft dat het licentiesysteem van de Belgische bond goed gestructureerd is.” Waarop Philips nog zei: “De beslissing om de licentie van Moeskroen in te trekken lijkt mij in dit geval overigens niet buiten proportie.”Intussen kan Moeskroen blijven spelen. Volgend weekend is er geen competitie, op 21 november speelt het thuis tegen Charleroi. Sterke man Jean-Pierre Dufermont: “Buitenlandse clubs hebben veel meer schulden dan wij, maar zij worden met rust gelaten. Momenteel hebben veel bedrijven financiële problemen, maar die hoeven daarom toch niet allemaal noodzakelijk hun activiteiten stop te zetten? Onze schuldenberg staat niet in verhouding tot de intrekking van onze licentie. Wij willen geen oorlog, maar wel een dialoog en logica. We kunnen nog enkele mogelijke pistes bewandelen en hebben nu ook de steun van de politici in Moeskroen.” Het Brusselse consultingbedrijf Capitalium Consult, aangebracht door ex-speler Mbo Mpenza onderzoekt die pistes. (KTH/FDG)