Direct naar artikelinhoud

Vijf nieuwe hofleveranciers in 2010

Zoals elk jaar is de lijst met hofleveranciers bekendgemaakt. Op de lijst prijken vijf nieuwe namen: Ambiorix (schoenen), Brussels Airlines (luchtvaart), Galerie Louis-Pierre (antiek), Rentokil (ongediertebestrijding) en Wolfers (juwelen). De titel van “Gebrevetteerde Hofleverancier van België” die koning Albert II geeft, wordt niet aan bedrijven toegekend, maar aan fysieke personen die een privébedrijf vertegenwoordigen. De titel is een voorrecht, omdat het een bewijs is van het koninklijke vertrouwen in de diensten en de kwaliteit van de geleverde producten. Het is ook een verplichting, omdat de Gebrevetteerde Hofleveranciers continu perfectie moeten nastreven.

De Parijse man draagt de broek

Volgens een nog steeds bestaande stadswet uit 1800 mogen vrouwen zich niet als mannen kleden - lees, een broek dragen. Het Parijse stadsbestuur en het parlement hebben al herhaalde pogingen ondernomen om de wet te laten schrappen, maar de politie weigert steevast “omdat het ongebruikt laten van de wet efficiënter is dan de afschaffing ervan”. De politiechef beargumenteert dat de wet zich niet moet laten dicteren door modeverschijnselen. Evelyne Pisier, professor rechtsgeleerdheid aan de Franse universiteit Sorbonne, giet in een boek over de kwestie nog wat olie op het vuur door te wijzen naar het uniform van de Parijse politie. “Vrouwelijke politie-agenten moeten een broek aantrekken”, stelt ze. “De politie treedt haar eigen wetten met de voeten.”

Oplichter lachte zijn slachtoffers uit

Frageand Nassem, bediende bij de Royal Bank of Scotland, is in Groot-Brittannië tot negen jaar cel veroordeeld voor oplichting. De man belde vanop zijn bureau collega’s bij andere banken op, ontfutselde hen vertrouwelijke informatie en wist hen zover te brengen dat ze gigantische sommen geld overmaakten naar zijn persoonlijke rekening in Dubai. Op het moment dat Nassem zich van het geld verzekerd wist, belde hij de hulpvaardige bankbediendes opnieuw op om hen uit te lachen. Hij werd in 2006 opgepakt door de Londense politie. Van de 9,2 miljoen euro die hij zijn slachtoffers afhandig maakte, blijft nog zeven miljoen euro zoek.

Soapverbod leidt tot echtscheiding

Een vrouw uit Pune, een dorpje in het zuidoosten van India, heeft haar echtgenoot verlaten omdat hij haar verboden had om haar favoriete soaps te volgen. “Na vier jaar kan ik het niet langer aan”, zei Hidi Ka tegen Mumbai’s Daily News. De Bollywoodsoaps zijn extreem populair in India. “Mijn vriendinnen, mijn kapster, mijn huismeid, zelfs mijn grootmoeder hebben het voortdurend over de nieuwste plotwendingen, make-up en kledij in de series”, aldus Hidi Ka. “Ik ben een paria geworden in mijn eigen familie.” De man van zijn kant werd naar eigen zeggen gek van het voortdurende lawaai en het vermogen van zijn vrouw om zich al te zeer in te leven, met het drama tot gevolg. De (vrouwelijke) rechter oordeelde dat de man zijn vrouw ‘nodeloos had gemarteld’ door haar de soaps te ontzeggen, en heeft het huwelijk ontbonden.