Direct naar artikelinhoud

Beke maakt opening voor centrumrechtse coalitie in Antwerpen

CD&V en Open Vld zetten de deur op een kier voor een centrumrechtse meerderheid op het Schoon Verdiep. 'Het is aan De Wever om de kaarten te verdelen', benadrukt Wouter Beke (CD&V).

De Stadslijst stapt in Antwerpen niet in een coalitie zonder Groen. Dat liet Patrick Janssens (sp.a) vorige week weten aan Bart De Wever (N-VA) tijdens de coalitiegesprekken op het Schoon Verdiep. De uittredende burgemeester zet zijn opvolger zo klem. De speelruimte van De Wever is door de zet immers een pak verkleind. Zonder de Stadslijst kan hij heel moeilijk een meerderheid vormen.

De liberale kopvrouw Annemie Turtelboom is niet te spreken over die "stratego" van Janssens. "Daar doe ik echt niet aan mee", reageerde ze gisteren in 'De Zevende Dag'. "We hebben nood aan mensen die hun nek uitsteken. Patrick Janssens is ook niet de formateur. Wat hij wil, is dus niet relevant. De kiezer heeft op 14 oktober gekozen voor een centrumrechts beleid. Dat is wat telt."

Ondeelbaar

Een centrumrechtse coalitie ligt echter moeilijk in 't Stad. Door de zwakke prestatie van Open Vld (twee zetels) zou De Wever daarvoor CD&V (vijf zetels) moeten losweken van de Stadslijst. Moeilijk, want Janssens en CD&V-kopman Marc Van Peel gaven eerder aan dat het kartel ondeelbaar is en blijft. Maar het blijkt niet onmogelijk.

CD&V-voorzitter Wouter Beke zette dit weekend immers de deur op een kier voor een vertrek uit de Stadslijst. "Wij zijn een aparte fractie, maar wij hebben geen ambitie om uit de Stadslijst te stappen", vertelde Beke in een interview met Gazet van Antwerpen. "Maar tegelijkertijd hebben we nog minder de ambitie om de stad en belangrijke dossiers als mobiliteit te blokkeren", ging de CD&V-voorzitter meteen verder. "Het spel is nog maar pas begonnen."

Niet blokkeren

Van Peel houdt voorlopig vast aan het 'samen uit, samen thuis'-verhaal. "Wij blijven de onderhandelingen samen met sp.a voeren. Janssens zegt trouwens dat we de stad niet mogen blokkeren."

Ook Beke nuanceerde gisteren zijn uitspraken. "Mijn boodschap is vooral: het is nu aan Bart De Wever om de kaarten te verdelen en te kijken wat allemaal mogelijk is. Het is zijn verantwoordelijkheid."

De volgende dagen temporiseert De Wever in de coalitiegesprekken. Oorspronkelijk was het de bedoeling om vanaf vandaag met de 'echte' onderhandelingen te starten, na een eerste verkenningsronde vorige week. Dat gebeurt niet. De formateur zal eerst de financiële situatie van de stad doorlichten. Daaruit moet blijken welk nieuw beleider mogelijk is.