Direct naar artikelinhoud

'Club kampioen. Wie anders?'

Als er twee voetbalmerken zijn die op dit moment de wind in de zeilen hebben en daar graag mee te koop lopen, dan wel Club Brugge en de nationale ploeg. Franky Van der Elst analyseert, bewierookt én tackelt. 'Ik zie geen lijn in het voetbal van Club. Maar toch worden ze kampioen. Wie anders?'

Het land jubelt, Franky. 10 op 12 in de WK-campagne en Brazilië doemt op aan de horizon. Jubel je mee? Of download je Wilmots' favoriete mp3'tje: 'We Staan Nog Nergens'. Een hit op zijn persconferenties.

Franky Van der Elst: "Ik pendel tussen de twee. Aan de ene kant vind ik dat Wilmots overdrijft, want we staan wel degelijk in de barrages. Als je zes punten voor hebt op de derde in de stand, dan moet er in zo'n WK-campagne al veel gebeuren als je die tweede plaats nog afgeeft. In normale omstandigheden is die tweede plaats altijd binnen. Langs de andere kant, we zouden die eerste plaats moeten pakken en op dat vlak staan we inderdaad nog nergens."

Kevin De Bruyne zei na de match tegen de Schotten dat België nog nooit zo dominant gevoetbald heeft als die avond. Zijn generatie zet de jouwe mooi te kijk.

"Zij hebben qua techniek inderdaad een veel betere groep dan wij. In onze tijd bestond de nationale ploeg uit een aantal individuele talenten en de rest was degelijk, zonder meer. Lange tijd kon onze generatie wel zeggen dat we daar werkkracht aan koppelden en dat deze generatie dat mist. Ik heb de indruk dat die kritiek hen wakker geschud heeft, want in deze WK-campagne kun je de Duivels op dat vlak niks verwijten. De knop lijkt omgedraaid."

Met dank aan de coach?

"Je kunt niet ontkennen dat Wilmots het voorlopig goed doet. Hij durft keuzes te maken, durft snel in te grijpen als het moet. En zijn manier van communiceren is direct. Ook naar de buitenwereld. Dat bevalt me wel."

Doet hij iets fout?

"Nee. Of het zouden details moeten zijn."

Laat ons dan maar muggenziften.

"Er zijn kleine tactische zaken waar ik mij vragen bij stel. Zo brengt hij tegen Kroatië rond het uur Fellaini in, maar laat hij hem vervolgens redelijk laag staan. Terwijl ik toen zat te kijken en dacht: 'Zet die meteen in steun van Benteke.' Uiteindelijk heeft hij dat gedaan, maar het duurde een kwartier. Enfin, dat is een detail, zoals ik zeg."

Heeft Wilmots het tactisch steekspel met de Kroatische bondscoach Igor Stimac niet verloren? Defour niet snel genoeg bijgestuurd toen Modric lager bleek te spelen dan verwacht, De Bruyne pas ingebracht na 70 minuten, Mertens pas op het einde gewisseld terwijl die weinig klaarmaakte.

"Ach, tactisch steekspel verloren. Dat maken jullie er dan weer van. Stimac heeft dat goed gedaan, ja, maar ik zou daar geen al te grote conclusies aan vastknopen. We hebben die match niet gelijkgespeeld omdat Wilmots het 'verloren' heeft van Stimac. Zo kun je in iedere match naar details gaan zoeken. We staan met 10 op 12 op kop, dus Wilmots doet het goed."

Ons lijkt efficiëntie een werkpunt. Wie 23 kansen nodig heeft om twee keer tegen de Schotten te scoren en in Wales 21 kansen voor hetzelfde resultaat, betaalt dat in deze campagne ooit cash.

"Mja. Misschien hebben we te weinig Duivels die een goal wíllen maken. Begrijp je? Te weinig jongens die koelbloedigheid voor doel hebben. Maar opnieuw, dat zijn details. Het is een werkpunt, zoals je zegt. Niks meer. Al goed dat we nu Benteke hebben op dat vlak. Want de spoeling in de spits was wat dun, vond ik. Zolang Lukaku zich niet manifesteert, is Benteke de enige die op die positie goed uit de voeten kan. Je hebt nog Vossen en De Ceulaer, maar dat zijn andere types."

Tussen Servië en Schotland was het thema: Eden Hazard. En niet voor het eerst. Er wacht Wilmots nog werk met ons goudhaantje, niet?

"Ik vond het helemaal terecht dat die tegen Schotland op de bank startte en tegen Servië gewisseld werd. We mogen van Hazard niet meer verwachten dan van een ander, maar we mogen wel verwachten dat hij iedere keer zijn match speelt. Lukt het aanvallend niet, oké, maar werk dan voor het elftal en voer je verdedigende taken uit. Op die manier kan niemand je iets verwijten. Als je je mannetje laat lopen, bezorg je je ploegmaats extra werk. Wilmots moet dus vooral opletten dat de speelstijl van Hazard geen ergernis wordt in de groep."

Gaan we naar Brazilië?

"We staan er goed voor, dat is het minste wat je kunt zeggen. Maar Kroatië uit... (blaast) Ginds gaan winnen, wordt een lastige klus. En ik vrees dat het daarop gaat neerkomen."

HHHHH

Vind jij competitieleider Club Brugge goed voetballen?

"Het kan beter. Ze zijn efficiënt, maar ze spelen niet schitterend. Ze hebben geluk dat er spelers rondlopen die een match kunnen beslissen met één actie. Bacca is bijvoorbeeld helemaal ontbolsterd. Een spits met veel kwaliteiten, vind ik. Loopt heel verstandig, heeft een neus voor doelpunten. Hij loopt zelfs zó slim dat hij vaak onterecht wordt afgevlagd." (lacht)

Is de hoge blessurelast een geldig excuus voor het mindere voetbal?

"Zeker. Leekens kan bijna nooit met dezelfde elf spelen. Langs de andere kant heeft hij echt wel véél spelers van een hoog niveau. Als iedereen fit is, zit hij met hetzelfde probleem als Wilmots: dan moet hij puzzelen. Alleen al op het middenveld kan hij tien verschillende keuzes maken, bij wijze van spreken. Dus moet je die blessurelast ook niet overdrijven. Er blijft voldoende goed materiaal voor handen."

Waar zit het manco bij Club?

"Er zit weinig lijn in hun voetbal. Ze hebben altijd genoeg 'overschot' om een match te winnen dankzij hun individuele klasse, maar voetballend zie ik echt geen lijn. Soit, ik zie dat niet als een huizenhoog probleem. Club blijft de ploeg met de sterkste kern. Zij moeten gewoon kampioen worden."

'Moeten' staat niet in Bart Verhaeghes woordenboek dit seizoen. "We willen de titel graag, maar het moet niet", zei hij onlangs.

(blaast) "Zever. Je gaat niet de coach van de nationale ploeg halen en nog een hele waslijst aan spelers om dan geen kampioen te worden, hé. Club moet kampioen worden. En het zál ook kampioen worden. Wie anders?"

Anderlecht?

"Vind jij dat zo'n goeie ploeg? Ik was vorig jaar al niet onder de indruk van Anderlecht. Ik vond het onbegrijpelijk dat ze geen versterkingen gehaald hebben in de zomer. Ik lees dat ze straks wel zullen investeren. Het is nodig. Want Club heeft een veel sterkere kern en is daardoor voor mij dé titelkandidaat. Daarna komt pas Anderlecht. En sinds kort reken ik ook Genk erbij. Als outsider. Ik vind dat die kern heel evenwichtig in elkaar steekt."

Door die immense titeldruk is het bij Club al een tijdje behoorlijk onrustig.

(onderbreekt) "En dat zie je ook op het veld. Ze lopen op de toppen van hun tenen, zelfs tussen de lijnen. Als ik zeg dat er te weinig lijn in het spel zit, dan kan ik ook zeggen dat er soms te weinig rust in zit."

Hoe los je dat op?

"Daar vraag je me iets. Ik denk dat de stijl van spelers voor problemen zorgt. Kijk naar het middenveld. Daar heb je Blondel - geen toonbeeld van rust - en dan Odjidja en Vázquez, twee mannen die met de bal aan de voet willen oprukken en de beslissende pass willen geven. Komt daar nog bij dat je vooraan geen balvastheid hebt. Je zou een 'rustbrenger' kunnen kopen, maar wat doe je dan met al die middenvelders die je al hebt?"

Een ander teken van onrust was die hele aanvoerderskwestie en die 'supportersboycot'. Hoe kijk je daar als ex-kapitein naar?

"Ik vond dat een heel pijnlijk geval. Die videoboodschap van Hoefkens... (zucht) En dan willen ze van aanvoerder wisselen maar blijkt er niemand te zijn om de fakkel over te nemen. Tja, wat was dat? Ik wil geen oudje zijn dat zegt 'in mijn tijd was alles beter', maar in dit geval moet ik het toch doen." (lacht)

Kon je begrip opbrengen voor de actie van de spelers op zich? De supporters niet groeten?

"Nee. Ik heb daar trouwens een bedenking bij. Waarom gaan ze altijd de supporters groeten met een megafoon? Moet dat echt na een zege tegen Waasland-Beveren? (op dreef) Het is niet alleen bij Club hoor. Als ik Odoi op de lat zie zitten nadat Anderlecht zich geplaatst heeft voor de Champions League tegen Limassol, dan denk ik: doe normaal. Op zulke momenten gaan spelers veel te ver in hun band met de supporters. En dan krijgen ze eens kritiek en dan moeten ze de fans meteen boycotten. Waarom? Omdat je té ver bent opgeschoven. In Engeland groeten ze hun supporters vanuit de middencirkel met een applausje. Dat volstaat toch? Maar ga daar niet voor dat publiek staan met een hele groep. En maar zwaaien. En maar door die megafoon roepen."

Het 'nieuwe Club' gaat prat op zijn innige band met de fans. Met een community-manager, een ceremoniemeester voor de match en zelfs een coach voor de fans.

"Je moet een band hebben met je supporters, maar je mag daar niet te ver in gaan. Want op den duur word je de slaaf van je fans. Je moet respect hebben voor de mensen die in hun auto kruipen om naar Bordeaux te rijden, maar verder dan respect hoeft dat niet te gaan. Wij gingen naar supportersavonden en dat was de grootste plicht die we hadden tegenover hen. Klaar. En dat deden we graag, die fanavonden, want dan konden we achteraf blijven plakken om een pint te drinken."

Er zijn ook verhalen naar buiten gekomen over de zogezegde verdeeldheid bij Club. Verhaeghe noemde dat onlangs een bewuste strategie omdat Club terug naar de top klimt en sommigen dat niet kunnen verkroppen.

"Dat is nog zoiets. Ik vind het heel vreemd dat Club doet alsof het al jaren geen topclub meer is. Dat klopt toch niet? Club is al sinds Ernst Happel een topclub. Of zie ik dat verkeerd? Wat was Club dan de laatste jaren? Een subtopper? Allez, kom zeg."

Een ander gerucht wil dat sommige spelers Leekens 'te vermoeiend' vinden. Jij hebt onder hem gespeeld. Zeg jij het eens.

"Ik vond dat niet, nee. Toch niet in die periode. Weet je, Georges is niet dezelfde als wanneer er een camera bij staat. Hij is binnenskamers best wel ernstig. Oké, hij houdt van een kwinkslag en ik kan mij voorstellen dat sommige spelers daar na een tijd moeite mee hebben. Maar ik heb Leekens altijd als een goede coach ervaren en dat zal hij nu ook nog wel zijn. Club moet kampioen kunnen worden onder hem."