Direct naar artikelinhoud

'De droom van duizenden lopers ligt aan diggelen'

De Vlaamse Managers Marathon Club was met elf lopers en acht familieleden aanwezig bij de Boston Marathon. Twintigvoudig deelnemer en coördinator Wilfried Silon (73) begrijpt niets van de aanslag. 'Marathon is een wereld van vriendschap en samenhorigheid.'

"We hebben geen oog dichtgedaan vannacht. De emoties wegen nog veel te hard door. Zelf zat ik in een taxi op weg naar de finish toen de chauffeur plots meldde dat er een aanslag had plaatsgevonden. Er zaten twee kinderen van deelnemers bij mij in de taxi, die waren natuurlijk volledig in paniek", vertelt Silon telefonisch vanuit Amerika.

Een van de lopers van de Managers Marathon Club was nog maar net over de meet toen de eerste explosie een einde maakte aan het sportieve feest. Hij zag de knal van dichtbij. Volgens de man, Genkenaar Pieter Weltjens, klonk het alsof een tank vlakbij een gebouw ramde.

Twee andere clubleden waren op het moment van de explosies nog onderweg en werden door de aanwezige politiemensen en organisatoren in veiligheid gebracht. De marathon werd na de aanslag stilgelegd.

"We zijn meteen samengekomen in ons hotel, op twintig meter van de beveiligde zone, en hebben onze familie en vrienden in België laten weten dat we het allemaal goed stelden", vertelt Silon. "In het hotel zijn alle vuilnisbakken weggehaald en wie de lift wil nemen moet zijn paspoort laten zien. Op straat was er heel de nacht veel lawaai. FBI-wagens rijden af en aan. De metro is nog steeds afgesloten en wordt doorzocht."

Silon neemt al sinds 1981 deel aan de jaarlijkse marathon van New York en trok ook al twintig keer naar Boston. Hij kan niet begrijpen waarom het sportevenement het doelwit werd van een aanslag. "Ik ken het marathonwereldje vanbinnen en vanbuiten. Het is een wereld van vriendschap en samenhorigheid. Het is de droom van alle lopers, een hoogmis van sportiviteit. Mensen spreken met elkaar en leren elkaar kennen, ongeacht kleur, ras of religie. Ik hoorde dat er in België vijf doden zijn gevallen bij een buscrash. Dat is natuurlijk heel erg, maar hier ligt de droom van duizenden lopers aan diggelen."