Direct naar artikelinhoud

Muzikanten met vloeibare identiteit

"I'm a man now," zingt Christine op Chaleur Humaine, "and there's nothing you can do to make me change my mind". Zo sluit Héloïse Letissier aan bij een hele reeks muzikale 'gender benders'.

Prince

"I'm not a woman, I'm not a man, I'm something that you will never understand", zong Prince in 'I Would Die 4U'. Ook poseerde hij als schandknaap in damesslip op de Dirty Mind-hoes (1980).

David Bowie

Als Ziggy Stardust schonk Bowie zichzelf een vrijbrief om alle geslachtelijke grenzen op te rekken.

Marilyn Manson

Op Mechanical Animals wordt de Antichrist Superstar een geslachtsloze alien met borsten.

Lady Gaga

Alsof ze de geruchten over een vermeende bobbel in haar broek kracht wilde bijzetten, speelde Lady Gaga met een mannelijk alter ego, de maffioso Jo Calderone.

Boy George

Een androgyn uiterlijk, extravagante kleding en felle make-up maakten de aanvoerder van Culture Club.

Lou Reed

"A real cockteaser", werd Lou Reed door Rolling Stone genoemd, bij de release van Transformer (1973). Daar zat de uitdagende hoesfoto voor iets tussen, met daarop een 'panseksuele' Reed.

Mike Hadreas

(Perfume Genius)

Met roodgestifte lippen, een androgyn voorkomen en lyrics als "I'm a mother" of "Don't you know your queen?" daagt de homo Hadreas iedereen uit die hem ziet "als een soort zeeheks met penissen als tentakels".

Bill Kaulitz (Tokio Hotel)

In 2007 breide deze Duitse groep een vervolg aan de Beatlemania. Blikvanger was deze gemaquilleerde zanger wiens My Little Pony-kapsel met betonlijm aan mekaar gehouden leek.

Antony Hegarty

Antony - al dan niet met een Johnson - werd een paar jaar geleden de patroonheilige van de gender benders genoemd. Een Grote Meneer. Of mevrouw. Het is maar hoe u het bekijken wil.

Conchita Wurst

Tom Neuwirth twijfelt opzichtig tussen 'vrouw met de baard' en 'man in de jurk'. De winnaar van Eurosong treedt al enkele jaren voornamelijk in travestie op.

Marlene Dietrich

Als één van de eerste vrouwen ter wereld droeg deze Duits-Amerikaanse actrice en zangeres een broek. Omdat vrouwenbroeken nog niet bestonden, liet ze mannenkledij bewerken, zodat ze haar pasten.

Stromae

Voor 'Tous Les Mêmes' nam Stromae op schizofrene wijze de gedaante van een vrouw aan. In die hoedanigheid stelde hij stereotypes over beide seksen aan de kaak.