Direct naar artikelinhoud

Politie verslikt zich in verkeerscampagne

Op het voetpad en tegen de rijrichting fietsen zijn twee van de vier belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen in Antwerpen, zegt de verkeersveiligheidscampagne van de stad. Alleen, de bewering klopt niet.

Veel Antwerpse voetgangers en fietsers voelen zich geviseerd door de campagne en wijzen er op sociale media op dat zij niet de schuld zijn van de verkeersonveiligheid in de stad. Volgens hen spreekt de politie de verkeerde doelgroep aan.

Toch is die mentaliteitswijziging nodig, zo vinden de stad en de politie. Want in twee van de vier belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen in Antwerpen zijn fietsers betrokken door op het voetpad of tegen de rijrichting op het fietspad te fietsen, zo argumenteren ze op de campagnewebsite.

Te kort door de bocht

Op die post kwamen talloze vragen en verontwaardigde reacties. Deze krant contacteerde daarop de lokale politie, die na enig onderzoek erkent dat ze te kort door de bocht is gegaan. "Ik snap de commotie op de sociale media", zegt woordvoerder Sven Lommaert. "We hadden onze bewering beter moeten nuanceren. Het gaat wel degelijk om de vier belangrijkste oorzaken van ongevallen waarbij zwakke weggebruikers het slachtoffer zijn."

De top 4 van oorzaken van ongevallen met letsels in Antwerpen ziet er zelfs helemaal anders uit: rijden onder invloed van drugs of alcohol, overdreven snelheid, het rode licht negeren of geen voorrang verlenen, en het niet dragen van de gordel.

De politie zal nu onderzoeken of ze de campagnetekst nog kan aanpassen. Maar Lommaert blijft wel achter de campagne staan. "Dit is geen nattevingerwerk. Hier zitten verschillende studies, analyses en ook veldwerk van patrouilles in de stad achter."