Direct naar artikelinhoud

Bezoekrecht: vaders trekken vaak aan het kortste eind

Vorig jaar zijn er 12.045 klachten ingediend door gescheiden mannen of vrouwen die van hun ex hun kinderen niet meer mogen zien. Vaak zijn het mannen die benadeeld worden. Organisaties trekken aan de alarmbel: 'Dit is slechts het topje van de ijsberg.'

Het is de federale politie die met de cijfers naar buiten kwam. Volgens organisaties die zich met deze materie bezighouden, zijn deze klachten slechts een fractie van de werkelijke hoeveelheid. Moeders kennen de problematiek ook, maar heel vaak zijn het nog de vaders die het bezoek of de omgang met hun kinderen wordt ontzegd.

De meest extreme excuses worden gebruikt om bezoekrecht te weigeren: van doktersbriefjes tot beschuldigingen van pedofilie. "Er zijn moeders die werkelijk alles zouden doen om het kind niet bij de vader te brengen", klinkt het bij SOS Papa België. Ook Tom Janssen van Het Huis Van Hereniging beaamt dat: "Beschuldigingen van incest komen bijvoorbeeld vaak voor omdat het een goed wapen is. Het juridische apparaat schiet dan namelijk meteen in gang."

Rechter beslist

Kan dat zomaar door de beugel? De regels over ouderlijk gezag en omgangsrecht verschillen natuurlijk van land tot land, maar de Europese Unie is duidelijk: in alle lidstaten hebben zowel de moeder als de gehuwde vader automatisch de ouderlijke verantwoordelijkheid voor hun kinderen. Als een koppel uit elkaar gaat en geen overeenkomst bereikt of in een vechtscheiding verwikkeld raakt, dan is het de rechter die beslist wat het beste is voor het kind.

En daar trekken vooral de vaders aan het kortste eind. Uit een bevraging van Universiteit Antwerpen bij 500 kinderen tussen 10 en 18 jaar blijkt dat 8 procent van hen na de scheiding helemaal geen contact meer heeft met hun vader. Verontwaardigde vaders spreken van een ongelijke behandeling. "We stellen vast dat bij 85 procent van de gevallen over hoederecht de balans in het voordeel van de moeder overslaat", duidt SOS Papa België.

Het cijfer lijkt voorlopig niet erg te dalen. Tegenover vorig jaar zijn er slechts een paar honderd klachten minder geregistreerd. Waarom blijven de incidenten aanhouden? Als je een probleem wilt aankaarten, kom je al snel terecht in een administratief en juridisch spinnenweb.

Mensen met vragen over ouderverstoting kunnen altijd terecht op de website van Het Huis Van Hereniging: www.huisvanhereniging.be