Direct naar artikelinhoud

Aanslag met messen kost 33 mensen het leven in China

Een terreuraanslag in de zuidelijke Chinese stad Kunming kostte zeker aan 33 mensen het leven. De aanval werd uitgevoerd in het treinstation van de stad en daarbij waren zeker tien moslims betrokken, zo zegt het staatspersbureau.

De in het zwart geklede Oeigoeren joegen in de stationshal met messen en machetes achter reizigers aan en maaiden iedereen neer die zich niet op tijd in veiligheid kon brengen. Op Chinese microblogs waren foto's en video's te zien van doden in plassen bloed en gewonden die op brancards werden afgevoerd. De politie schoot ter plekke vijf verdachten dood en een vrouwelijke gewonde verdachte zou zijn gearresteerd. De rest van de groep is nog voortvluchtig. Meer dan 130 mensen raakten gewond.

Als Oeigoeren inderdaad voor dit bloedbad verantwoordelijk blijken, dan betekent het een onherroepelijke nieuwe fase in de dodelijke strijd rond de westelijke moslimprovincie Xinjiang. De Turkssprekende bevolking protesteert al tientallen jaren tegen wat wordt gezien als Chinese overheersing en discriminatie. De provincie wordt overspoeld door Chinese migranten en Peking beperkt de vrijheid van godsdienst voor de Oeigoeren. Dat drijft de moslims volgens sympathisanten tot begrijpelijke razernij en onvermijdelijk ook tot geweld.

De wederzijdse angst en wantrouwen leidde in 2009 tot een dagenlang durende veldslag in de provinciale hoofdstad Urumqi. Met zelfgemaakte zwaarden maakten Oeigoeren in de straten jacht op Han-Chinezen terwijl elders in de stad moslims juist het slachtoffer waren van uitzinnige Chinese bendes. Daarbij kwamen zeker tweehonderd mensen om.

Die doorgaande stroom van geweld kostte vorig jaar ook al meer dan honderd levens. Oeigoerse extremisten pleegden aanslagen op politiebureaus en Chinese veiligheidstroepen. Dat leidde op zijn beurt weer tot keiharde en dodelijke repressie vanuit Peking.

Tot voor kort werd die smeulende burgeroorlog binnen de grenzen van Xinjiang uitgevochten. Maar daar kwam in oktober vorig jaar een einde aan met een aanslag in het hart van de Chinese natie: het Plein van de Hemelse Vrede in Peking. Een SUV met drie Oeigoeren reed in op een toeristenmenigte. In de daaropvolgende explosie kwamen behalve de inzittenden ook twee omstanders om.