Direct naar artikelinhoud

Een big eindigt niet altijd als kotelet

CHARLOTTE'S WEB

Vtm, zaterdag 18/8, 20u35, familiefilm

Sprekende biggetjes, koeien en paarden, ganzen en schapen: sinds Babe, the Gallant Pig uit 1995, was de nieuwigheid er een beetje van af, maar een spin met de zachte, moederlijke stem van Julia Roberts en een rat met het scherpe accent van Steve Buscemi zorgden in Charlotte's Web toch voor een nieuw geluid. Deze diervriendelijke en kleurrijke familiefilm is gebaseerd op het populaire kinderboek van de Amerikaanse schrijver E.B. White, ook bekend van het eveneens verfilmde muizenverhaal Stuart Little.

Opmerkelijk aan het boek is onder meer dat het de jonge lezertjes vertrouwd maakte met de cyclus van het leven: dieren, en bij uitbreiding ook mensen, worden geboren en moeten dus ook ooit sterven. Nog opvallend: het titelpersonage is een spin, een diersoort met een toch wel bedenkelijk lage aaibaarheidsfactor. Idem voor de even vraatzuchtige als babbelzieke rat Templeton, die eveneens een belangrijke rol speelt. Maar het hoofdpersonage is wel degelijk Wilbur, een biggetje dat bij zijn geboorte bijna meteen de survival of the fittest-strijd verliest, maar net op tijd gered wordt door het lieve boerendochtertje Fern (rol van Dakota Fanning).

Na verloop van tijd is Wilbur beste maatjes met de andere dieren op de boerderij. Die proberen zo lang mogelijk voor het biggetje verborgen te houden wat zijn ultieme lotsbestemming in de voedselketen zal zijn. Maar uiteindelijk is het toch de spin Charlotte die er op haar geheel eigen manier voor zorgt dat Wilbur zo'n speciale status verwerft dat het biggetje niet langer hoeft te vrezen om als spek of kotelet te eindigen.

Naast Julia Roberts en Steve Buscemi wordt de stemmencast aangevuld met John Cleese, Oprah Winfrey, Robert Redford en Kathy Bates. (Jan T.)