Direct naar artikelinhoud

Langdurig zieken kunnen deel uitkering verliezen

Langdurig zieken die te weinig moeite doen om opnieuw aan de slag te gaan, zullen in de toekomst een deel van hun uitkering kunnen verliezen. Dat blijkt uit een koninklijk besluit van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), zo schrijft De Tijd.

Als een langdurig zieke ondanks positief doktersadvies niet voldoende meewerkt in de zoektocht naar werk, zal die in de toekomst 10 procent van zijn of haar uitkering kunnen verliezen. De filosofie hierachter is dat als een arts vindt dat een zieke nog kan werken, die begeleid moet worden naar een baan. Wie niet meewerkt aan dat reïntegratieproject, zal dus bestraft worden.

De maatregel geldt enkel voor langdurig zieken die geen werk hebben. Voor zij die nog in dienst zijn van een werkgever volgt er geen sanctie. "We zien een statistische toename in het aantal invaliditeitstrekkers, waardoor de regering nu inspeelt op dat domino-effect", zegt arbeidsrechtspecialist Marc De Vos. "Men wil voorkomen dat mensen voor altijd in een uitkeringssituatie blijven zitten, zoals we al eerder zagen bij werklozen en bij het OCMW."

Het is de adviserende geneesheer van het ziekenfonds die moet bepalen in welke mate de zieke weer aan de slag kan. Mensen met terminale kanker zullen bijvoorbeeld wel met rust gelaten worden.