Direct naar artikelinhoud

Take-away op oudejaarsavonD? Yes please!

Koken voor een grote groep kan behoorlijk stresserend zijn. Je moet inschatten, coördineren, proeven en roeren en ondertussen nog vriendelijk blijven lachen als je gasten komen vertellen dat ze de kurkentrekker kwijt zijn. En als het feest is, wil je ook niet de hele tijd in de keuken staan. Wij zochten tien traiteurs in de regio, allemaal zeer gedreven mensen die met veel liefde hun ding doen.

Vegetarisch koken met Lara

Drie jaar geleden begon Lara Lambreghts haar koekjes en gebak te verkopen, en af en toe deed ze ook catering op maat, met 'Lara kookt voor u'. Dat Lara ook lékker kookte, ging al heel snel over de tongen. Haar keuken werd te klein, er kwam een nieuwe locatie, een restaurant en drie vrienden stapten mee in Lara's droom. Die droom is vegetarisch en seizoensgebonden, en ze werkt ook zoveel mogelijk bio én met lokale producten. Voor de feestdagen is er een vast afhaalmenu. Er zijn twee hoofdgerechten, klassiek (videe met seitanballetjes en tofu) of Indisch (linzencurry), met heel wat bijgerechten. De prijzen zijn democratisch: een hoofdgerecht kost zo'n 25 euro voor twee personen. Goed om weten is dat ze bij Lara niet zuchten als je het lactose- of glutenvrij wil.

Van Schoonbekestraat 158, 2018 Antwerpen, 03/265.70.58. Bestellen ter plaatse of via info@larakooktvooru.be. www.larakooktvooru.be.

Reuzenpannen en

winterbbq

Bij Chaudfroid moet je zijn als je houdt van kwaliteit, degelijkheid en ruime porties. (We zitten nu eenmaal in de Kempen). Er is veel mogelijk: kleine feestjes, grote feestjes, bij je thuis, in een tuin of een bos, warme buffetten, koude buffetten, barbecues, hapjes... Maar ze zijn vooral bekend om hun reuzenpannen (diameter van twee meter!) en hun smokers, voor bereidingen op lage temperatuur met houtskool en hout. Voor kerst en oudjaar heb je een ruime keuze aan take away-menu's van eerder klassieke gerechten. Een kerstbuffet en een winterbbq kost 23,50 euro per persoon, een luxebuffet 37,50 euro per persoon. Vorig jaar werd Chaudfroid tijdens de Horeca Awards uitgeroepen tot beste cateraar van het land.

Dr. Van de Perrestraat 397, 2440 Geel, 014/58.52.40. www.chaudfroid.be.

Ethisch verantwoord

feesten

Loes & Krikke zijn de helden van Borgerhout. Menig cateraar spreekt over hen met bewondering en ontzag. Ze maken maffe creaties en compromissen kennen ze niet. Hun eten is vers, gezond, lekker én allemaal zelfgemaakt en huisbereid. Hun zuurdesembrood laten ze 17 uur garen in de houtgestookte oven. Ze werken veel met groenten, en als ze vlees gebruiken dan is het ethisch verantwoord. Geen plofkippen, geen kalfjes die opgroeiden in het donker omdat het vlees dan witter blijft, geen graanvretende stalkoeien. Ze zijn streng voor hun leveranciers en werken met de beste ingrediënten. Een vast menu hebben ze niet. Feestjes bij je thuis beginnen vanaf 1.500 euro.

Laar 10, 2140 Borgerhout, 0489/272464.

www.loesenkrikke.be.

Exotisch Arabisch

Fatima Marzouki ken je misschien van El Warda en van het Bizanaat. Of van het tv-programma Junior MasterChef. Maar het is een goed bewaard geheim dat ze ook traiteur is. Voor mozarella en tomaat op een tandenstoker moet je niet bij haar zijn. En ook niet voor 'mousskes en lepeltjes schuim'. Bij Fatima krijg je écht eten, Arabische en Marokkaanse hapjes, streetfood, exotisch maar niet al te pikant. Denk dan aan mini-broodjes falafel of gemarineerde brochetjes, filodeeg envelopjes met kip, glasnoodles en garnalen. Bij de gerechten is er bijvoorbeeld Arabische taboulé met oranjebloesem, rode bietjes en granaatappel. Al dat lekkers wordt heel sfeervol gepresenteerd op oude koperen en bronzen schalen.

Grote Beerstraat 26, 2018 Antwerpen, 0497.44.72.57. www.fatimaskookatelier.be.

Vis, wild en gevogelte

Van Bladel is dé viswinkel van 't stad en ver daarbuiten, waar de vissoep nog gemaakt wordt met kreeftenkarkassen en de krabsla met échte krab. Van smaakversterkers en bouillonblokskes gaan de oren van Peter Leyn en Carla Morré tuten. Ook hier is 't allemaal vers en huisbereid. Maar dat heb je waarschijnlijk al geproefd aan hun viskarretje, al 25 jaar lang een vaste waarde op zaterdag. Naast visgerechten heeft Van Bladel ook wild en gevogelte. Tijdens de eindejaarsperiode zijn vooral de gevulde kalkoenen gegeerd. Let wel: bestel ze tijdig want er worden er maximum 75 gefarceerd. Dat gebeurt door Rita en Marcel, allebei de 70 voorbij en echte vakmensen die het vlees keuren, kuisen en prepareren.

Schrijnwerkerstraat 25, 2000 Antwerpen, 03/233.23.09. www.vanbladel.be.

Rundsvlees bij De Laet

Slagerij De Laet heeft een uitgebreid assortiment aan delicatessen, menu's en gerechten. Hun specialiteit is een combinatie van dry-aged steaks. Door het rundsvlees te laten rijpen, krijgt het een volle en krachtigere smaak, zodat je het verschil kan proeven tussen de rassen (Charolais, Simmental en Rubia Gallega) en tussen de zogenaamde terroirs of herkomstgebieden. De Laet is topkwaliteit, komt soms vernieuwend uit de hoek en maakt al eens gebruik van de technieken uit de moleculaire keuken, zoals de schuimpjes of het garen op lage temperatuur. Prijzen beginnen vanaf 30 euro per persoon voor een viergangenmenu (zonder bediening en aankleding).

Kapelstraat 102, 2540 Hove, 03/455.26.74. www.delaet-vanhaver.com.

Joie de vivre van De Klopperij

Van de feestjes van De Klopperij word je goed gezind, omdat het er zo relaxed en vrolijk aan toe gaat, een beetje à la Amélie Poulain. Met toile cirées, kleurrijke kommen en schalen en gepimpte strijkplanken als receptietafel. Soms komen ze zelfs af met caravans, foodtrucks of zelfs een tram (Tram De LUX die ook afgehuurd kan worden voor privéfeesten). Nathalie Posson en Piet Hemerijckx werken met lokale producten en seizoensgroenten, vers, puur en vaak ook bio. De vaste kok Alexander heeft een zwak voor de Indische en Surinaamse keuken. Verwacht dus geen vlees-patatten-groentenmenu's. Het mag allemaal wat uitbundiger en kruidiger. De Klopperij werkt steeds op maat.

Langstraat 8a, 2140 Borgerhout, 0486/82.31.42. www.deklopperij.be.

Schwung bij Foodie Jive

Guy Lesneuck houdt van muziek en van koken. En die twee passies komen helemaal samen in zijn gloednieuwe cateringbedrijfje Foodie Jive. Met een swingend jazzkwartet, een dj met goeie beats of wat rock wordt een feestje pas écht een feestje. Guy ken je misschien nog van eetcafé Dansing Chocola, waar hij zeven jaar gewerkt heeft. Zijn keuken is klassiek Belgisch-Frans, maar met een twist. Eendenborst met truffelsaus, brie gratin en boschampignons bijvoorbeeld. Of kabeljauw met kruidenkorst, paprikacouli en parmezaanpuree. Guy verzorgt enkel feestjes op maat, er zijn geen afhaalmenu's.

0475/93.85.86. www.foodiejive.com.

Wild bij Buermans

Slagerij Buermans is bekend om zijn grote aanbod bereide gerechten en om zijn vers wild, gaande van hertenkalf, ree, kalkoen, fazant tot wilde eend. Met de feestdagen zijn de gevulde kalkoenen erg populair. Voordeel is dat je ze gewoon even in de oven moet zetten. Al hoeft zelfs dàt niet. Op de feestdagen kan je ze tot acht uur 's avonds warm komen afhalen, met alle groenten, sauzen en de kroketjes erbij.

Strijdhoflaan 5, 2600 Berchem, 03/239.02.16.

Pasta van Mario

Hoewel je bij Kerstmis misschien niet meteen aan pizza, pasta of lasagne denkt, willen we je dit adresje toch meegeven. Omdat het zo'n sympathiek familiebedrijf is, en omdat het zo authentiek Italiaans is. De gerechten zijn eenvoudig, maar ook buitengewoon goed. Soms komen mensen hier ook voor de dag nà het grote feest, als de kater te groot is om nog te koken. Oprichter Mario is er helaas niet meer, vandaag zijn het zoon Antonio en mama Mimi die het deeg in de pastamachine stoppen en de fricassé door de vleesmolen draaien. De lasagne, de cannelloni en de ravioli zijn zelfgemaakt, net als de sauzen.

Mario, Kammenstraat 71, Antwerpen, 03/226.02.95.