Direct naar artikelinhoud

'Het Nieuwsblad op zondag' alleen nog digitaal

Het Nieuwsblad stopt midden maart met de papieren uitgave van haar zondagskrant. Het Nieuwsblad op Zondag is dan alleen nog te lezen via de computer of tablet.

Terwijl Het Nieuwsblad het de voorbije jaren goed doet, kampt de in 2003 opgerichte zondagskrant al jaren met dalende verkoopcijfers. Terwijl de krant in 2009 nog vlot over de 40.000 exemplaren per week ging, was dat vorig jaar al gezakt tot iets minder dan 35.000 per week. Tijdens de beginjaren waren er dat nog tegen de 80.000, al was dat ook dankzij een bon voor een gratis krant die in de zaterdageditie stak. Ter vergelijking: de gratis concurrent De Zondag zat vorig jaar net onder de 600.000 exemplaren.

Door de dalende verkoop was het financieel niet langer houdbaar om Het Nieuwsblad op Zondag nog op papier te drukken, geeft hoofdredactrice Liesbeth Van Impe aan. "Vooral de distributie is geen makkelijk verhaal omdat je op zondag als enige krant verschijnt en toch naar al die verkooppunten verspreid moet worden. Daarom hebben we beslist om de zondagskrant alleen nog digitaal uit te geven. We vonden het wel belangrijk om er niet helemaal mee te stoppen. De zondag mag dan wel de dag des heren zijn, er wordt toch steeds minder gerust. Bovendien is de organisatie nu ingesteld op dat ritme van zeven dagen op zeven." Aan de inhoud van de zondagskrant, die voortaan gratis zal zijn voor abonnees van Het Nieuwsblad, wordt niets veranderd. "De digitale krant blijft zoals die nu is, met een zware focus op sport."

Het Nieuwsbladzal wel investeren in de zaterdagkrant. Midden maart zit er bij die krant Fan!, een veertig pagina's tellend sportmagazine.