Direct naar artikelinhoud

Strategisch daten

Buikgevoel of wetenschap? Welke aanpak werkt het best in de zoektocht naar de liefde van je leven? Het nieuwe Eén-programma Vind je lief neemt de proef op de som.

Een lief en hoe dat te vinden. Dat is in één zin samengevat het opzet van Vind je lief. Vijf weken lang gaan telkens drie singles op zoek naar een geschikte sidekick. Hun eerste date kiezen ze zelf, voor de tweede gaan ze af op het oordeel van vrienden en familie om ten slotte voor de derde date wat wetenschappelijke hulp te krijgen. Aan het einde van de week krijgt de kijker te zien welke aanpak de beste match oplevert.

Voor de wetenschappelijke benadering van hun liefdesleven kunnen de kandidaten rekenen op Rika Ponnet, seksuologe en relatietherapeute. Zij en haar team selecteren uit een poule van vijfhonderd vrijgezellen de man of vrouw die volgens hen het best bij de zoekende kandidaat in kwestie past.

Dat staat dan wel haaks op het romantische ideaalbeeld dat we van de liefde hebben, in de praktijk blijkt die rationele benadering vaak de betere keuze. Bestaat er dan toch een wetenschappelijke formule voor liefdesgeluk? "Zo makkelijk is het niet", legt Ponnet uit. "Maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden in de zoektocht naar een geschikte partner."

De wetenschap leert ons bijvoorbeeld dat mensen in die partner vooral gelijkenissen zoeken. Dus is het belangrijk om achtergrond, opleiding en waarden en normen op elkaar af te stemmen. Ook de emotionele geschiedenis van beide partners speelt een rol. Ponnet: "Wat hebben ze al meegemaakt op relationeel gebied? Hoe was de relatie tussen hun ouders? Allemaal dingen die mee bepalen of het klikt tussen twee mensen."

Maar hoeveel parameters je ook in kaart brengt, een garantie op succes biedt ook de wetenschap niet. Voor Ponnet is meewerken aan het programma dan ook een behoorlijk risico. Als blijkt dat haar wetenschappelijke aanpak niet werkt, dan is dat meteen slechte reclame voor haar relatiebureau. "Natuurlijk heb ik getwijfeld voor ik in dit project stapte", vertelt ze. "Zeker omdat dit ook niet de manier is waarop we met ons bureau werken. Voor Vind je lief moesten we het bijvoorbeeld doen met een beperkt aanbod van slechts vijfhonderd vrijgezellen, verspreid over verschillende leeftijdscategorieën. Dat maakt de zoektocht meteen een stuk moeilijker. En waar we normaal met diepte-interviews werken moesten we het deze keer met een uitgebreide vragenlijst stellen."

Maar met de belofte dat ze eerlijk en zonder televisietrucjes haar verhaal mocht vertellen, sprong Ponnet toch mee op de kar. Omdat Vind je lief geen ordinaire datingshow is, vindt ze. En ze ervan overtuigd is dat de kijker er iets kan van leren. "Dat liefde niet in vakjes te duwen is bijvoorbeeld. Veel mensen gaan ervan uit dat de Hollywood-variant van liefde de enige is die ertoe doet. Het liefde-op-het-eerste-gezichtverhaal waarbij de vlam bij de eerste ontmoeting in de pan slaat. Natuurlijk gebeurt dat, maar er zijn nog duizend en één andere scenario's mogelijk. Liefde kan ook langzaam groeien. Iemand die op het eerste gezicht misschien niet bij je past kan uiteindelijk toch de ware blijken. Ik hoop dat dit programma de blik verruimt. Je hoeft echt niet na de eerste date al te weten of iemand al of niet de man of vrouw van je leven is."

Vind je lief, vanaf vandaag van maandag tot donderdag omstreeks 22 uur op Eén.