Direct naar artikelinhoud

'Heb ik te snel nee gezegd tegen 'Homeland'?

Op de première van de Deense serie The Team vermeldde Koen De Bouw terloops hoe hij een rol in de serie Homeland afsloeg. En dat simpelweg wegens tijdsgebrek. Over welke dragende rol het dan gaat, blijft een open vraag.

Hoe komt een beroemde Amerikaanse televisiereeks zoals Homeland bij een Vlaamse acteur terecht?

Koen De Bouw: "In het najaar verschijnt het eerste seizoen van Professor T, een nieuwe detectivereeks op Eén waarin ik de hoofdrol voor mijn rekening neem. We brachten de serie ook over de grenzen aan de man en dat heeft blijkbaar in de Verenigde Staten aanleiding gegeven om eens in de cast van Professor T te rommelen. Homeland contacteerde daarop mijn agent voor een rol in het nieuwe seizoen, dat het komende jaar zal worden opgenomen."

Welke rol hadden de makers van de serie voor u in gedachten?

"Veel kan ik daar niet over zeggen. De rol in Homeland zou in de lijn liggen van mijn rol in Professor T, die ze opgepikt hadden. Hij is een nogal excentrieke professor met smetvrees die meehelpt in een onderzoek naar een verkrachtingszaak. De aangeboden rol was naar het schijnt best groot. Voor de reeks 24 was me enkele jaren geleden een meer bescheiden rol aangeboden waarvoor ik één draaidag aanwezig moest zijn, maar wel een hele maand moest vrijhouden. Voor Homeland zou het gaan om een heel jaar."

Zelfs voor een grote Amerikaanse serie gooit u uw planning niet om?

"Helaas niet. Er volgt namelijk nog een tweede en derde seizoen van de reeks Professor T. Verder speel ik nog de hoofdrol in De premier, een nieuwe thriller van Erik Van Looy, en neem ik het personage Vincke van De zaak Alzheimer en Dossier K opnieuw op in een vervolgfilm. Volgend jaar komt op dat lijstje dan nog een derde film bij die nog in de kinderschoenen staat. Het is jammer dat ik geen tijd heb voor Homeland, maar als acteur moet je je daarbij neerleggen."

Klinkt niet als dé gemiste kans.

"Toch wel, maar ik word in mijn werk al jarenlang omringd door mensen die mij zeer dierbaar zijn. Die laat je uiteraard niet zomaar in de steek. (twijfelt) Al vraag ik mij nu wel af of ik de rol niet te snel van mij heb afgeschoven. Ik heb dan ook aan mijn management gevraagd om het hele verhaal zo snel mogelijk te vergeten."

Speelde angst voor de stap naar de Amerikaanse filmwereld ook mee?

"Angst is een deel van het vak, hè. Jezelf blijven uitdagen in de filmwereld is de boodschap en voor mij is er geen verschil of je dat nu in Vlaanderen of in de VS doet. Bovendien is de filmwereld van hier net zo goed een heuse industrie geworden. Wat ze hier in 40 dagen kunnen realiseren, daar trekken ze in het buitenland echt grote ogen van. Mijn planning voor het komende jaar verraadt het al: de Vlaamse cinema heeft zeker en vast de eerste én de laatste plaats in mijn hart."