Direct naar artikelinhoud

EU-commissaris: alweer uitstel

Het ziet ernaar uit dat de nog niet eens beëdigde nieuwe federale regering al een eerste belofte moet inslikken. Tegen de Europese top van zaterdag een kandidaat voor de Europese Commissie naar voren schuiven zal wellicht niet lukken. CD&V en MR blijven twisten om de topjob.

Wie wordt de nieuwe Belgische eurocommissaris? Niet de inhoud maar toch weer een topfunctie zorgt voor de eerste twist in het centrumrechtse huishouden. Officieel maakt de kwestie over de vertegenwoordiger niet eens deel uit van de regeringsonderhandelingen, maar achter de schermen wordt er stevig gebikkeld over wie naar de Europese Commissie mag.

MR en CD&V, die met Didier Reynders en Marianne Thyssen allebei een kandidaat hebben klaarzitten, staan lijnrecht tegenover elkaar. In die mate zelfs dat er van uitgegaan wordt dat België deze week nog geen consensuskandidaat zal kunnen leveren aan de nieuwe commissievoorzitter, Jean-Claude Juncker.

Op zoek naar vrouwen

Formeel vervalt er dit weekend ook geen dwingende deadline. Op de top van Europese staats- en regeringsleiders wordt zaterdag alleen beslist - als dat tenminste lukt - over de opvolgers van Europees president Herman Van Rompuy en Hoge Vertegenwoordiger Catherine Ashton.

Voor de samenstelling van de Europese Commissie geldt enkel dat de nieuwe commissarissen zich in de loop van september in individuele hoorzittingen moeten voorstellen in het Europees Parlement.

Er is dus nog wel een beetje tijd, maar feit is dat ons land als enige nog geen enkele kandidaat in het oor van Juncker kon fluisteren. Dat zorgt toch voor enig diplomatiek schaamrood en het verhoogt onze kansen op een topportefeuille zeker niet.

Vanuit Belgisch intern politiek standpunt maakt uittredend buitenlandminister Didier Reynders (MR) het meeste kans op de job. Als op twee na grootste partij rond de tafel is CD&V met het waarschijnlijke premierschap van Kris Peeters al goed bedeeld. De combinatie met een Europees commissariaat ligt dan moeilijk. Als CD&V de twee ambten toch opeist, dan zal het minstens een minister moeten inleveren. Dat zou dan betekenen dat Koen Geens of Pieter De Crem achter het net vist.

Toch wil CD&V de rol nog niet lossen. Thyssen verraste door gisteren in De Tijd openlijk haar kandidaatstelling te verdedigen - een nogal ongewoon manoeuvre bij dit soort politieke twisten. Thyssen voelt zich gesteund door Juncker. De Luxemburger is dringend op zoek naar meer vrouwen voor zijn Europese Commissie.

Vrouwelijke kandidaten mogen per definitie rekenen op een belangrijkere portefeuille. Voor Thyssen zou de topfunctie concurrentiebeleid klaarliggen, Reynders zou met minder vrede moeten nemen.

Daarbij speelt evenwel ook mee dat de CD&V'ster als ervaren EVP-politica (Europese Volkspartij, waar CD&V deel van uitmaakt) een vertrouwelinge van Juncker is. Het overtal van christendemocratische EVP'ers in de nieuwe Europese Commissie zorgt evenwel voor spanningen. Dat onevenwicht kan Didier Reynders dan weer een beetje herstellen. >>3